Gå direkt till innehåll
Boende i Sätra ger frukt

Pressmeddelande -

Boende i Sätra ger frukt

På onsdagseftermiddagen fattade kommunstyrelsen i Västerås beslut kring framtidens boende i nya hållbara stadsdelen Sätra i Västerås. AIX Arkitekter med kontor i Stockholm och Uppsala tilldelas markanvisningen för flerbostadshus och radhus/kedjehus med odling på gården.

I höstas bjöd Västerås stad in en rad arkitektkontor att ge sitt förslag på morgondagens hållbara boende. Målet är att skapa en hållbar och klimatanpassad stadsdel, där form och funktion skapar ett attraktivt boende för framtida generationer av Sätrabor.

AIX Arkitekters förslag innefattar totalt fem energieffektiva huskroppar med 87 hyresrätter och 10 radhus. Kvarteren har en småstadsatmosfär med gemensamma ytor på gården, fruktträd och växthus.

-Jäklar att vi vann! Vi är så glada och ser fram emot att vara med och utveckla Sätra till en ny fin trädgårdsstad i Västerås, säger Jesper Engström på AIX Arkitekter.

Projektchefen Ulf Edvardsson, Västerås stad, är nöjd med förslag och resultatet:

-Arkitekternas förslag har varit av hög kvalitet med höga ambitioner för hållbart byggande och boende. Det är ju suveränt att intresset för hållbart boende i Sätra är så stort i branschen, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) säger såhär:

-Det är spännande att boende i Sätra får nära kontakt med naturen och möjlighet att närodla på egen gård. När det gäller hållbart byggande ur ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv ligger Sätra i framkant.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås