Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bjurhovdaskolan vann "European Waste Reduction Awards"

Bjurhovdaskolan tog hem vinsten i den europeiska utmärkelsen ”European Waste Reduction Awards” för sitt arbete med att minska mängden mat som kastas i skolrestaurangen. Över 7 000 projekt deltog i ”Europa minskar avfallet” (European Week for Waste Reduction, EWWR).

– Jag känner mig så stolt över eleverna och medarbetarna som har arbetat med det här projektet på skolan. De har verkligen gjort ett fantastiskt arbete, säger Thamir Zubair, rektor på Bjurhovdaskolan.

Nu är Martin Larsson, vägledare på IDA-enheten, som har arbetat för att utveckla projektet, och kockarna Anders Jansson och Eva Kaneberg, som jobbar på Restaurangenheten på Bjurhovdaskolan, på väg hem från Paris där priset delades ut.

– Det känns helt fantastiskt att ha vunnit det här. Efter den otroligt långa väntan för att få höra vem som skulle ta hem vinsten, så kändes det verkligen ljuvligt när de ropade upp oss som vinnare, säger Martin Larsson.

Bjurhovdaskolan har under flera år arbetat med att minska mängden matavfall som kastas i skolrestaurangen. När projektet började uppmättes mängden kastad mat till 11 kg per dag i snitt. Under mätperioden minskade detta till 5,6 kg. Detta motsvarar en minskning på hela 49 procent, vilket betyder att man nu slänger endast 997 kg varje år.

Bakom framgången står ett genomskinligt rör som fylls med bollar i samma takt som matsvinnet minskar. När röret är fullt händer det något spännande på skolan. Även när röret inte är på plats är skillnaden stor, vilket visar på en förändring i beteendet hos barn och personal på skolan och en hållbar långsiktig lösning.


För mer information:
Erik Johansson, enhetschef IDA-enheten, telefon 021-39 21 86
Thamir Zubair, rektor Bjurhovdaskolan, telefon 021-39 62 51
Martin Larsson, vägledare IDA-enheten, telefon 021-39 29 46

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås