Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Björn Söderbäck fängslar med berättelser

”När en dag har gått, finns den inte längre kvar. Vad återstår av den? Inget mer än en berättelse.” Ungefär så kan Björn Söderbäck inleda en av sina föreställningar. Snart sitter publiken förtrollad medan Björn spinner vidare på berättelsens trådar. Björn är en mästare i berättandets konst. I veckan gästar han Västerås med föreställningen ”I isens spår”, som ges på sex platser runt om i kommunen inom ramen för Kultur i stadsdelarna.

Med rötter i trakten av Skultuna har Björn Söderbäck en lång bana bakom sig som skådespelare och dramapedagog. Han var en av grundarna av berömda Västanå Teater och arbetar där än idag i de stora sommarproduktionerna i Berättarladan. De två senaste somrarna axlade han rollen som Mårten Gås i "Nils Holgersson" på Västanå Teater. I veckan återvänder han till Västerås med föreställningen ”I isens spår”, som ges på sex platser runt om i kommunen inom ramen för Kultur i stadsdelarna.

Om I isens spår
Välkomna till Sverige. Alla är vi invandrare. De första kom för 15 000 år sedan, de senaste kom idag. Föreställningen är en interaktiv berättarteater-odyssé som med hjälp av samiska, fornnordiska och kristna myter berättar om invandringen till Sverige från det att inlandsisen smälte undan för 15 000 år sedan till idag. Den ges bland annat på Råby med anledning av att stadsdelen fyller 50 år som miljonprogram. Som kulturbygd är området betydligt äldre och det går att se än idag var isen smälte en gång i tiden och lämnade plats åt de första invånarna.

Offentlig barnbarnsteater för alla åldrar från 8 år:
onsdag 25 mars 17.00 på Vallonen i Skultuna
söndag 29 mars 14.00 på Råby Centrum
söndag 29 mars 16.00 på Bäckbyhuset

Media välkomnas även till tre slutna föreställningar på fritidsklubbar för barn 10–12 år:
måndag 23 mars 14.00 på Råby fritidsklubb, Råby Centrum
onsdag 25 mars 13.00 på Dingtuna fritidsklubb, Dingtuna bygdegård
onsdag 25 mars 15.00 på Pettersbergs fritidsklubb, S:t Ilians skola

Kuriosa
Björn har ett berättararv att förvalta. Hans mormor, Elsa Olenius, var en sagoberätterska av guds nåde och hennes bästa vän, Astrid Lindgren, stod nära familjen. Morfaderns stolthet över släktskapet med Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding har förmedlat deras verk till Björn Söderbäcks fatabur.

Välkommen att lyssna!
”Idag lever vi. I morgon är vi en berättelse.”

För mer information
Björn Söderbäck, 070-417 64 51, rampen_soderback@hotmail.com
Kerstin Klingmann kultursekreterare Västerås stad, 021-39 14 65, kerstin.klingmann@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås