Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Avtalet om hemvård med Tillberga Grannskapsservice sägs upp efter avslag från Inspektionen för vård och omsorg

Äldrenämndens ordförande har efter dialog med Tillberga Grannskapsservice fattat beslut om att säga upp avtalet med Tillberga Grannskapsservice (TGS) som idag driver hemvård (hemtjänst och hemsjukvård) i Tillberga. Anledningen är att inspektionen för vård och omsorg (IVO) har avslagit TGS ansökan om tillstånd.

Utan tillstånd från IVO är verksamheten per definition olovlig. Äldrenämnden är huvudman och ytterst ansvarig.

Alla kunder kommer inom kort att informeras om vilka möjligheter de har att välja en ny utförare. Övergången kommer att ske den 1 mars vilket är planerat och samverkat med Tillberga Grannskapsservice.

- Det viktigaste nu är att det blir så smidigt som möjligt för de kunder som i dag har Tillberga Grannskapsservice som utförare. Alla inblandade parter, Tillberga Grannskapsservice, Äldrenämnden och vård och omsorgsförvaltningen arbetar tillsammans att verka för minsta möjliga störning i kundernas vardag. Alla vill säkerställa en fortsatt god och säker vård, säger Äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L).

  Bakgrund till IVO:s beslut

  IVO beslutade den 22 december 2021 att avslå Tillberga Grannskapsservices ansökan om tillstånd att bedriva hemtjänst. Det är inga kvalitetsbrister som ligger till grund för beslutet, men IVO anser att styrelsen inte uppfyller kravet på lämplighet enligt Socialtjänstlagen. Bakgrunden till detta är att samma utförare under en längre tid drivit äldreboendet Parkgården utan tillstånd.

  Kontakt vid frågor från media

  För frågor om nämndbeslutet, kontakta Äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L):

  Telefon: 021- 39 13 99

  E-mail: bengt.ake.nilsson@vasteras.se

  För frågor om avtalet och verksamhetsövergången, kontakta Jenny Janestam, beställarchef på enheten för beställning, upphandling och avtalsuppföljning:

  Telefon: 021-39 10 10

  E-mail: jenny.janestam@vasteras.se

  För frågor om beslutet från IVO, kontakta deras pressavdelning:

  Telefon: 010-788 50 10

  E-mail: press@ivo.se

  Ämnen

  Regioner

  Västerås stad
  Stadshuset, Fiskartorgsentrén
  721 87 Västerås