Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Arkitektförslaget för Västerås Resecentrum

Västerås Resecentrum kommer att bli en djärv och modern byggnad med ett tak som förenar och binder samman stadskärnan med de nyare stadsdelarna vid vattnet. Det kommer vara möjligt att cykla och gå över spåren längs med en terrass dygnets alla timmar. Terrassen är funktionell och trevlig, som ett sluttande torg med grönska. Grönskan binder samman Resecentrum med de båda parker som finns på varsin sida av spåren.

Arkitektförslaget är framtaget av den danska byrån BIG, Bjarke Ingels Group i samarbete med alla aktörer, det vill säga med Västerås stad, Jernhusen, Klövern, Trafikverket och Kollektivtrafikmyndigheten.

– Vi är väldigt nöjda med slutresultatet och är stolta över att kunna presentera ett förslag som samtliga aktörer och politiker står bakom. Ett Resecentrum som är rustat för framtiden och det ökande resandet till och från Västerås. Byggnaden kommer att vara tillgänglig för alla och bli en mötesplats som binder samman gammalt med nytt, säger Lennart Gustafsson, projektledare Resecentrum, Västerås stad.

– Framtidens Västerås Resecentrum udgør inte bare en knutpunkt for kollektiv trafiken, men et samlingssted for byens liv. Som et stykke social infrastruktur som gør trafikale nødvendigheder til sociale muligheder er Västerås udtænkt som et sammensmeltning af trafikal afvikling og menneskelig udfoldelse, säger Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG-Bjarke Ingels Group.

Restauranger, caféer, pocketbibliotek, cykelparkeringar inomhus och olika typer av serviceverksamheter planeras att inrymmas i den stora transparenta byggnaden. Buss- och tågresenärer kommer kunna vänta på sina anknytningar under väderskydd. Resecentrum har alla förutsättningar för att kunna bli en levande mötesplats.

– Vi är positiva till det här förslaget som är ett underlag för vårt fortsatta arbete. Vi har nu möjlighet att skapa ett stationsområde som bidrar till att fler vill välja kollektivtrafik som färdmedel. Nu är fokus på att planera den bästa möjliga stationen för Västerås och alla resenärer, säger Henrik Gidmark, affärsutvecklare på Jernhusen.

– Vi tror mycket på Västerås stationsområde där vi är stor markägare på södra sidan. Tillsammans med ett nytt resecentrum kan vi skapa attraktiva miljöer för framtidens företagande i kombination med moderna bostäder i en ny spännande stadsdel. Byggnationen kommer att öka Västerås attraktionskraft för etableringar, säger Hans Lindh, regionchef Klövern.

Arkitektförslaget kommer att ligga till grund för detaljplanearbetet som kommer att vara klart i slutet av 2016.

vasteras.se och på projekt3b.se/resecentrum finns mer material om Resecentrum. Kontakta Maria Maandi Wallin för pressmaterial, 021-39 31 04, maria.maandi.wallin@vasteras.se.

Kontakt:
Lennart Gustafsson, Västerås stad, lennart.gustafsson@vasteras.se, 021-39 10 79
Henrik Gidmark, Jernhusen, henrik.gidmark@jernhusen.se, 08-410 032 44
Hans Lindh, Klövern, Hans.lindh@klovern.se, 021-38 15 96
David Zahle, BIG, dcz@big.dk, +45 251 044 46
Daria Pahhota, BIG, press@big.dk, +1 646 5411 411

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Relaterat innehåll

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås