Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Arkeologidagen firas på Anundshög igen

Söndagen den 28 augusti klockan 10-16 är det dags igen att fira arkeologidagen på Anundshög. Upplev järnålder och medeltid under en dag fylld med kostnadsfria aktiviteter för hela familjen, som lilla arkeologiskolan, vikingatida lekar, familjeaktiviteter vid runstenen – gör ditt eget runhalsband, uppvisning av textilhantverk från järnåldern, musikanten Per Runberg underhåller på området. Det blir också traditionsenlig stridsuppvisning med vikingar.

- Efter två års pandemi-paus från årets roligaste dag kan vi inte annat än att slå på stort och vi hoppas på att få uppmärksamma arkeologidagen tillsammans med så många glada besökare som möjligt, säger Sara Wisén, kulturarvspedagog och besöksmålsutvecklare vid Anundshög.

  Arkeologidagen är en nationell temadag för alla som vill upptäcka Sveriges kulturhistoria och lära sig mer om arkeologins arbetssätt och dess spännande upptäckter. Dagen har arrangerats i över trettio år och syftet är att på ett enkelt och informativt sätt tillgängliggöra samt visa upp arkeologins möjligheter för människor att förstå och tolka vår historia. Denna temadag gör det möjligt för alla att ta del av vår forntid genom att besöka utgrävningar, uppleva visningar och andra roliga programpunkter. Målet är att ge besökare en unik inblick i arkeologernas arbete med att förvalta vårt kulturarv, undersöka vår historia och i förlängningen hjälpa oss bringa ljus över hur vårt samhälle har formats och utvecklats.

  Ur programmet för dagen

  Besökscentret:
  Kl. 11.15-12.15 Ett röse i Irsta och Västmanlands bronsålder, föredrag av Reidar Magnusson, arkeolog vid Stiftelsen Kulturmiljövård.

  Kl. 14.00-15.00 Gullhögen – Utgrävningen av en spektakulär guldgrav vid Anundshög återbesöks, föredrag av Sara Hagström Yamamoto.

  Visningar av Anundshögsområdet och Badelundaåsen:
  Andreas Forsgren, arkeolog vid Stiftelsen Kulturmiljö och tidigare guidechef vid Birka Vikingastaden

  Kl. 10.30-11.00 Anundshögsområdet

  Kl. 12.30-13.30 Anundshögsområdet och Badelundaåsen, till stenlabyrinten vid Tibble gård.

  Kl. 15.15-16.15 Anundshögsområdet

  Plats: Skeppssättningen, kl. 11.00 & 13.00
  Stridsuppvisning med vikingar: Vikingarna är kanske mest kända som sjöfarande krigare, men det var också duktiga handelsmän! Denna dag är dock vikingarna på stridshumör och du kan heja fram din favoritviking till seger vid dagens stridsuppvisningar. 

  Pågår hela dagen:
  · Lilla arkeologiskolan: Vad gör egentligen en arkeolog och hur går det till när man exempelvis är ute i fält och gräver? Ta reda på det i vår Lilla Arkeologiskola – träffa vår osteoarkeolog Sara och gräv fram forntida fynd och lär dig mer om de skatter du hittar!

  · Vikingatida lekar

  · Familjeaktiviteter vid runstenen – gör ditt eget runhalsband!

  · Uppvisning av textilhantverk från järnåldern (brickbandsvävning, växtfärgning m.m.)

  · Musikanten Per Runberg underhåller på området

  Kontakt
  Sara Wisén, kulturarvspedagog och besöksmålsutvecklare vid Anundshög, 0735840313, sara.wisen@vasteras.se

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Västerås stad
  Stadshuset, Fiskartorgsentrén
  721 87 Västerås