Gå direkt till innehåll
Arbete för klimatet på Västra Ringvägen

Pressmeddelande -

Arbete för klimatet på Västra Ringvägen

Vid första anblick kan det se ut som ett vanligt vägarbete, men det är en del av satsningen Västerås stad gör för att främja klimatåtgärder. Fler träd planteras nu på en del av mittrefugen på Västra Ringvägen. Arbetet väntas vara klart i slutet av oktober.

Arbetet görs på en 140 meter lång sträcka på Västra Ringvägen, i höjd med slottet och Länsstyrelsen. Fler träd ska planteras i mittrefugen och syftet är att rena och fördröja dagvatten. Växtjordarna under träden kommer att fungera som ett naturligt fördröjnings- och reningssystem för dagvattnet.

Medan arbetet pågår kommer ett av de två körfälten i södergående riktning vara avstängt förbi arbetet. Men det kommer hela tiden gå att passera. Arbetet förväntas vara klart i slutet av oktober.

Denna insats är ett exempel på konkreta åtgärder som blivit av tack vare Västerås stads satsning för att stärka klimat- och trygghetsåtgärder i staden. Bland dessa åtgärder ingår bland annat trädplanteringar, som bidrar till att förbättra luftkvaliteten och även minskar översvämningsrisken genom att ta upp regnvatten.

– Det är glädjande att vi nu förverkligar denna del av de planerade klimatsatsningarna, säger Johannes Cattani, projektledare på Västerås stad.

Satsningen på klimat- och trygghetsfrågor beslutades av kommunfullmäktige i april 2023 och pengarna kom från en extra utdelning från Västerås stadshus AB, som bland annat innefattar Mälarenergi. Kommunfullmäktige delade ut totalt 50 miljoner kronor till olika nämnder. Tekniska nämnden fick 23 miljoner att fördela på olika projekt under 2023, detta är ett av de projekten.

Här kan du se fler åtgärder som blivit av tack vare satsningen
Länk till en sammanfattande kartberättelse

Kontaktperson:

Johannes Cattani, projektledare på Västerås stad

021-39 28 01, johannes.cattani@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås