Följ Västerås stad

Aida Chehrehgosha och John-Erik Bentlöv får kulturstipendier på 80 000 kr

Pressmeddelande   •   Feb 25, 2016 16:25 CET

Västerås stads kulturnämnd delar årligen ut kulturstipendier. Vid dagens sammanträde beslutades vilka som blir 2016 års kulturstipendiater.

Arbetsstipendium 80 000 kr

Aida Chehrehgosha, BILD

Född 1979, uppvuxen i Västerås. Konstnär inom fotografi och film.
Utbildning: Master of Arts Konstfack 2009, Specialstudent Kungliga Konsthögskolan 2011. Förberedande utbildning Kulturama 2000-2002.
Arbetar som fri konstnär inom fotografi och film, har även gjort scenografi/kostym på Dramaten, Stockholm.

Motivering:
I sina fotografier bygger Aida Chehrehgosha gåtfulla rum, där hon målmedvetet med stort allvar och mod iscensätter våra/sina drömmar, erfarenheter och rädslor. Hennes ljussatta och väl komponerade bilder, med referenser till måleri, är en del av berättelser som inte lämnar oss oberörda. 

John-Erik Bentlöv, SCENKONST

Född 1985, uppvuxen i Västerås. Musiker (trumpet), arrangör och kompositör. 
Utbildning: Lunnevads folkhögskola och Kungliga musikhögskolan i Stockholm
Musiker och arrangör som även komponerar eget material. Bo Kaspers Orkester, egna albumet ”The Music and Soul of Lars Färnlöw” (Jonne Bentlöv Quintet), studiomusiker, ett flertal TV-produktioner.

Motivering:
John-Erik Bentlöv har etablerat sig i svenskt musikliv som en mycket driven och efterfrågad instrumentalist och arrangör. Med hjärtat i jazzen och ett öppet sinne färdas han fritt i ett vidsträckt musikaliskt landskap där lyhördheten för genre och funktion är ledstjärnor.

Stipendium 20 000 kr


Matilda Tjerneld, SCENKONST

Född 1984. Skådespelare. 
Utbildning: Performing arts school, Skara skolscen.
Frilans sedan 2006. Bl.a. Stockholms stadsteater, Circonova, Unga Roma, Teater Västmanland, Ung utan pung, Länsteatern i Örebro. Även aktuell inom film och TV.

Motivering:
Med den starka övertygelsens kraft i kombination med en stor och mångfacetterad begåvning skapar Mathilda Tjerneld genom sitt skådespeleri en aktiv och ifrågasättande dialog kring våra normer, fördomar och värderingar.

Klara Espmark, BILD

Född 1987, uppvuxen i Västerås. Textilkonstnär.
Utbildning: Kandidatprogrammet i textilkonst, HDK Högskolan för design och Konsthantverk, Göteborg 2010-13. Förberedande utbildning Östra Grevie Folkhögskola, Sätergläntan Insjön. Har deltagit i flera samlingsutställningar, arbetar nu inför utställning i Västerås 2016 i samarbete med lyrikern Birgitta Bergsten.

Motivering:
Klara Espmark är en ung konstnär som i sitt arbete, med botten i textilt hantverkskunnande, utforskar broderiets enkelhet, skörhet och begränsningens möjligheter.

Birgitta Bergsten, LITTERATUR

Född 1943. Lektor i litteraturvetenskap, författare.
Förbereder en utställning tillsammans med textilkonstnären Klara Espmark, som skapar broderade bilder med utgångspunkt i diktsamlingen Hud.

Motivering:
Med ett språk som andas och pulserar, där orden smyger tätt mot kroppen, utforskar alla vrår och delar, sinnligt, skarpt och utmejslat, presenterar Birgitta Bergsten sin första diktsamling Hud. Det blir spännande att se hennes material tolkat i textila bilder på den planerade utställningen.

Johan Redin, KULTURARV/VETENSKAP

Född 1972, uppväxt och boende i Västerås. 
Utbildning: Fil.dr. Lektor Södertörns Universitet
Arbetar inom ett projekt för studiet av historiemedvetandets förvandlingar. Vill skriva om staden Västerås kulturella minne ur ett modernt perspektiv - en arkeologisk berättelse, en utgrävning av stadens själ, ett litterärt koncept, med vetenskapliga incitament.

Motivering:
Johan Redin arbetar med verkligheten ur ett filosofiskt perspektiv. Genom att intressera sig för det gemensamma minnet vill han fortsätta ett utforskande av de underliggande tankar och skeenden som lett fram till stadens/invånarnas uppfattning om tidigare händelser.

Utdelning

Stipendieutdelningen sker på Västmanlands Teater den 6 april klockan 19:00. Allmänhet och media hälsas välkomna!

För mer information

Marita Öberg Molin
Ordförande kulturnämnden
Telefon: 070-643 43 97
E-post: marita.oberg.molin@vasteras.se 

Anders Lerner
Direktör kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen
Telefon: 021-39 13 11
E-post: anders.lerner@vasteras.se 

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås