Gå direkt till innehåll
Äppeldagar med fruktutställning och sortbestämning

Pressmeddelande -

Äppeldagar med fruktutställning och sortbestämning

Lördag och söndag 14-15 september klockan 11.00-16.00 är det dags för de populära Äppeldagarna på Vallby Friluftsmuseum. I Missionshuset finns en fruktutställning med cirka 100 olika sorter av äpplen, päron, plommon och vindruvor som gästerna kan se, känna och lukta på.

Ta chansen att andas, dofta, njuta och lära om äpplen. Till skillnad från många importerade sorter kan de svenska äpplena ofta lagras länge, de har god motståndskraft mot sjukdomar, mognar långsamt och har en härlig arom. Frukten är insamlad i Västerås med omnejd av medlemmar i Västerås trädgårdsföreningar.

Biodlarföreningen och Sveriges Pomologiska Sällskap finns också på plats.

Under Äppeldagarna kan man ställa frågor och få råd och information av föreningarna.

Under helgen ges även ett utmärkt tillfälle att få sina äpplen sortbestämda av föreningarnas duktiga pomologer (fruktkännare). Hampus, Oranie, Aroma, Maglemer, Melba, Katja – sorterna är många och det är inte alltid lätt att veta vilka äpplen man har i sin trädgård. Sortbestämningen pågår båda dagarna klockan 11.00-14.00. Kostnad tio kronor per sort. Det krävs fem exemplar av varje sort. Ifjol bestämdes runt 100 olika sorter.

Utställningen är öppen för allmänheten även 16-19 september klockan 13.00-16.00.

Välkomna önskar arrangörerna Västerås Trädgårdssällskap, Västerås Badelunda Trädgårdsförening och Vallby Friluftsmuseum.


För mer information:
Maria Löfgren, museiträdgårdsmästare Vallby Friluftsmuseum 021-39 80 74, maria.lofgren@vasteras.se
Kim Petersen, ordförande Västerås Badelunda Trädgårdsförening 021-80 41 24, kim.petersen@hdc.se Anne-Sofie Freyhult, kassör Västerås Trädgårdssällskap 021-13 12 76, peter@freyhult.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad
Gå i skola i Västerås
Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås