Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

733 000 kronor till idrottsföreningar i Västerås

Nämnden för idrott, fritid och förebyggande beslutade vid sitt möte på tisdagen om två tidiga julklappar till stadens idrottsföreningar. De sju föreningar som har påverkats mest av att inte kunna ha publik på sina matcher får tillsammans tillbaka 513 000 kronor. Dessutom avsätts 220 000 kronor till en pott som idrottsföreningar som har påverkats ekonomiskt av pandemin kan söka medel ur.

- Flera klubbar, som i vanliga fall inte har några problem att betala våra matchhyror, har drabbats hårt av uteblivna publikintäkter. Därför är jag väldigt glad åt att en enig nämnd kunde ta det här beslutet. Det är också bra att vi kunde avsätta en pott som är sökbar för andra klubbar som har det särskilt tufft under pandemin, säger Vicki Skure-Eriksson, C, ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Västerås stad har under året ansökt om, och fått, statligt stöd som kompensation för uteblivna hyresintäkter. De medlen tillsammans med outnyttjade bidrag till cuper blir sammanlagt 733 000 kronor som nämnden för idrott, fritid och förebyggande har beslutat ska gå vidare till föreningslivet.

Sju föreningar får pengar tillbaka

Varje förening som anordnar matcher får betala en matchtaxa. Den varierar från 500 kronor till 15 000 eller mer per match, beroende på anläggning, idrottslig nivå och publikintäkter. Nämnden beslutade att sänka matchtaxan retroaktivt från den 13 mars till 31 december 2020, så att ingen förening betalar mer än 1 500 kronor per match. I praktiken innebär det att sju föreningar får mellanskillnaden återbetald:

  • VSK Bandy
  • VSK Fotboll
  • VIK Hockey
  • VästeråsIrsta HK
  • Västerås Rönnby IBK
  • Tillberga Bandy
  • Västerås Innebandysällskap

Extra stöd att söka för pandemidrabbade föreningar

Resterande 220 000 kronor kommer att avsättas till en pott för idrottsföreningar som har drabbats ekonomiskt av pandemin. Hur ansökningen ska gå till och vilka kriterier som gäller kommer förvaltningen att meddela föreningslivet inom kort.


För mer information:

Vicki Skure-Eriksson, ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande
070-320 41 61, viktoria.skure.eriksson@vasteras.se

Magnus Jansson, idrotts- och friluftschef
021-39 15 15, magnus.jansson@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås