Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Yrkesskickliga ungdomar från Västerås kommunala skolor tog vinster i SM

Förra veckan visade ungdomar upp imponerande färdigheter under Yrkes-SM från de kommunala gymnasieskolorna. De tog hem flera medaljer i olika yrkesgrenar. En elev från Hahrska gymnasiet fick silvermedalj i mureri och ungdomar som tävlade för Edströmska gymnasiet säkrade silver och brons inom flygteknik. Dessutom har två elever från Tranellska gymnasiet tidigare i april fått SM-guld i servering.

Resultat från de olika skolorna

Hahrska gymnasiet: Tre elever deltog i tävlingen för plattsättning och mureri i Yrkes-SM för Hahrska gymnasiet. Jonathan Windahl Halmai tog hem silver i murning. Tävlingsmomentet var att mura två väggar varav den ena väggen skulle toppas med en sol och en pråm, och den andra väggen med två valvbågar. Två elever tävlade också i plattsättning där tävlingsmomentet var att plattsätta en vägg med varghuvud och en vägg med bergslandskap

- Jonathan har tränat på skolan på ledig tid, helger och påsklov. Det är roligt att han tog en andra plats. Klasskompisarna Anton och Mathilda tävlade i plattsättning och gjorde ett fantastiskt arbete men nådde tyvärr inte en pallplats. Jag är så stolt över dem alla tre, berättar yrkesläraren Thomas Åkerlöf.

  Edströmska gymnasiet: De tidigare eleverna Linus Jordahl och Oliwer Nisula tävlade för Edströmska gymnasiet och visade sina talanger inom flygteknik under Yrkes-SM. De fick göra tävlingsmoment i kompositbyte av jetmotor, modifiering av plåtlucka, helikoptertillsyn och el-moment. Oliwer belönades med silvermedalj och Linus tog hem brons. Dessutom tävlade två av skolans nuvarande elever i yrket anläggningsmaskinförare och visade upp sin skicklighet, tyvärr utan pallplats.

  - Både Oliwer och Linus har med enorm noggrannhet och systematik genomfört momenten med bravur. Framför allt under finaldagen där de hade tidspress och skulle genomföra samtliga moment på totalt tre timmar. Våra två maskinförare bjöd publiken på precision när de bland annat skulle knäcka toppen på ett ägg med skopan. Stort tack till er och till alla som var med och stöttade dessa dagar säger Helena Holmstedt, marknadsstrateg Edströmska gymnasiet.

   Tranellska gymnasiet: Ingrid Pettersson och Julia Lehto Tapper kan stoltsera som Svenska mästare 2024 i servering efter tävling under Gymnasie-SM. De imponerade med färdigheter som flambering av desserter, dekantering av rött vin och tranchering av fågel eller kött.

   - Jag känner en stor glädje och ödmjukhet inför det fantastiska engagemang som tjejerna visat i träning. Att sedan få allt att stämma i Gymnasie-SM är överväldigande och så professionellt gjort. Tranellska är så stolta över presentationen och kan inget annat än buga inför Ingrid och Julias prestation. Jag vill också rikta ett stort tack till alla inblandade lärares stöttning, säger Marcus Hallgren, rektor på Tranellska

    Vad är Yrkes-SM och Gymnasie-SM?

    Yrkes-SM är ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet för ungdomar under 25 år. Det arrangeras tävlingar inom olika yrken. De som tävlar går eller har gått en yrkesutbildning i ett representerat yrke. Arrangemangen sköts av branschorganisationer eller yrkesnämnder, som planerar och genomför tävlingarna. I år gick tävlingarna i Karlstad mellan 23-25 april.

    Gymnasie-SM är ett svenskt mästerskap i grenarna hotell, kök och servering. Tävlingen är för alla som går i årskurs 3 på gymnasiet inom hotell- och turismprogrammet, samt restaurang och livsmedelsprogrammet. I år gick arrangemanget på Internationella Hotell- och restaurangskolan i Stockholm den 13-14 april.

    Kontaktuppgifter för mer information

    Vi berättar gärna mer om ungdomarna och deras prestationer och skickar bilder.
    Välkommen att kontakta oss:

    Hahrska Gymnasiet

    Thomas Åkerlöf, yrkeslärare
    telefon: 072-142 00 58
    thomas.akerlof@vasteras.se

    Edströmska gymnasiet

    Helena Holmstedt, marknadsstrateg
    telefon: 021- 39 75 06
    helena.holmstedt@vasteras.se

    Tranellska gymnasiet

    Marcus Hallgren, rektor
    telefon: 021-39 74 44
    marcus.hallgren@vasteras.se


    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Västerås stad
    Stadshuset, Fiskartorgsentrén
    721 87 Västerås