Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Vinnare av Läskampen 2016

Elever på fyra grundskolor i Västerås vann årets stora bokläsartävling, Läskampen 2016.

Läskampen som pågått under åtta år är en lästävling för grundskoleelever i Västerås. Senaste åren har över hundra klasser deltagit. Syftet med Läskampen är att stimulera eleverna till läsning. Eleverna läser, räknar minuter och tävlar med varandra under fem veckor. De klasser som läser mest vinner läskampen utifrån fyra kategorier:

  • Grupp A- elever från förskoleklass till årskurs 2
  • Grupp B- elever från årskurs 3 och 4
  • Grupp C- elever från årskurs 5 och 6
  • Grupp D- elever från årskurs 7 till 9

Årets vinnare
I år pågick tävlingen mellan 10 oktober till 13 november. Vinnare blev eleverna i klass 2A på Håkantorpsskolan, klass 4 på Hammarbyskolan, klass 5 B på Ormkärrskolan och klass 81/82 på Pettersbergsskolan.

- Vi fokuserade mycket på läsning dessa veckor och det gjorde att eleverna fick in ett "flow" i läsningen. Det verkade som att de gillade tävlingsmomentet. De blev peppade av att de fick känna att de lyckades genom att vinna flera etapper. De säger själva att det känns roligare och lättare att läsa nu och de är mer motiverade att läsa nu när de vann, berättar Jenny Sandberg lärare på Pettersbergsskolan.

Många deltagare i årets läskamp
Alla eleverna på de 119 skolor som deltagit i årets läskamp har kämpat väl! Hamreskolans förskoleklass med 63 elever deltog i år som enda förskoleklass.

- Läskampen bidrar till att lyfta hur viktigt det är med läsning. Det är enkelt att medverka och vi har märkt att barnen även läser mer hemma under själva tävlingsperioden. Vi firade dessutom med en egen läsfest på skolan, berättade Kim Wikström lärare på Hamreskolan.

Prisutdelning
Den 2 december får eleverna i de vinnande klasserna ett diplom, böcker och en pokal för sin läsinsats. Förutom detta får de även träffa två författare. Prisutdelningen äger rum på Stadsbiblioteket.

Datum: 2 december
Tid: 13.00-14.45
Plats: Stadsbiblioteket

Kontakt och mer information
Montserrat Arias, ansvarig för Läskampen på barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås stad
021-39 29 52

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås