Följ Västerås stad

Västerås stads digitala ärendehanteringssystem skapar nyfikenhet

Nyhet   •   Mar 14, 2011 15:45 CET

Västerås stads arbete för att förenkla och förbättra stadens ärendehantering har skapat stor uppmärksamhet. Kommunfolk från över 100 kommuner har hittills besökt Västerås stad för att få veta mer om arbetet.

Västerås stad har de senaste åren arbetat för att digitalisera och effektivisera hela ärendehanteringsprocessen, från inkommen handling till färdigbehandlat avslutat och arkiverat ärende. Numera arbetar registratorer, nämndsekreterare, handläggare och chefer med hjälp av VÄHS, som är namnet på det nya systemet och som står för Västerås ÄrendeHanteringsSystem. Det är just det breda greppet som inkluderar hela processen från ax till limpa som har uppmärksammats stort i övriga landet.

Årets registrator 2010

Ett resultat av arbetet är den så kallade ”papperslösa registratorn” som blev Årets registrator 2010. Ett annat resultat är stadens digitala bevarande. Störts intresse just nu är det för nämndhantering och arkivering med hjälp av VÄHS.

Det stora intresset bland kommuner runt om i landet har lett till att Västerås stad skapat Öppet hus-dagar för att kunna ta emot alla som vill veta mer. Den första dagen i november hade plats för 140 personer.  Den senaste Öppet hus-dagen samlade 275 personer som representerade ett drygt 50-tal kommuner. Totalt har över 100 kommuner tagit del av arbetet.

Arbetet fortsätter nu framåt med en rad utvecklingsarbeten.