Gå direkt till innehåll
Västerås stad räknar ner till Earth Hour med handfasta energitips

Nyhet -

Västerås stad räknar ner till Earth Hour med handfasta energitips

Varje dag sedan den 23 januari har Västerås stad bjudit på dagliga energi- och klimattips på Facebook och Twitter. Bakom tipsen står Anna Malmström som är Västerås stads energi- och klimatrådgivare.

Varför ger Västerås stad dagliga energi- och klimattips på Facebook och Twitter?

Det är ett sätt att göra folk uppmärksamma på att nedräkningen inför Earth Hour pågår. Dessutom vill vi göra manifestationen till ett tillfälle då man kan lägga sig till med nya och lite grönare vanor.

Vad är Earth Hour och hur deltar Västerås stad i det?

Earth Hour är en global klimatmanifestation som drivs av Världsnaturfonden, WWF. I år förväntas över två miljarder människor släcka ljuset under en timmes tid, för att skicka en politisk signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar. Earth Hour är inte en energisparkampanj utan just en manifestation.

Västerås stad deltar i Earth Hour den på flera sätt. Många skolelever har redan börjat arbeta med det utbildningsmaterial som finns. Flera Västeråsföretag, trossamfund och privatpersoner har anmält att man kommer att delta.  I city är det extra stort deltagande i år. Butiker och fastighetsägare kommer att sprida information om Earth Hour.

Under själva Earth Hour, den 23 mars klockan 20:30 till 21:30, hoppas vi att många västeråsare ska släcka lampan hemma och komma till Bondtorget. Där bjuder vi på eld och skratt! Musikern och koldioxidbantaren Staffan Lindberg underhåller och Ulla Persson klimattalar. Du kan njuta av körsång och se en sprakande eldshow med gycklargruppen TRiX.

Precis som tidigare år kommer vi att släcka Stadshustornet och många andra fastighetsägare i staden kommer också att släcka.

Earth Hour i Västerås arrangeras av Västerås stad, Bostads AB Mimer och Västerås Citysamverkan AB.

Du är energirådgivare, hur går det till när du ger råd om energi??

Som privatperson, bostadsrättsförening eller företag kan man få gratis rådgivning när det gäller energi- och klimatfrågor. Rådgivningen kan vara en snabb fråga över telefon, till exempel när man står i butiken och ska köpa nytt kylskåp och funderar över energimärkningen. Det kan också vara ett längre, inbokat möte då vi sitter ner och går igenom huset man äger. Vi tittar på hur huset är byggt med hjälp av äldre bygglovhandlingar och benar ut vad som är vad på energifakturorna. Man kan kontakta oss via ett formulär på kommunens webbplats, via mail eller telefon.

Jobbet som energi- och klimatrådgivare innehåller också temadagar på skolor, medverkan på stadsdelsfestivaler och föredrag på bostadsrättsföreningars årsmöten.  Det är ofta väldigt enkelt att spara energi och vi vill sprida kunskap och inspirera till detta. Både för miljöns och för plånbokens skull.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås