Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Västerås stad köper mark för fler bostäder

Västerås stad köper drygt 30 hektar mark utanför Barkaröby, sydväst om Västerås tätort för att möjliggöra byggnation av omkring 400 bostäder, i huvudsak enfamiljshus.

Det beslutade fastighetsnämnden på tisdagseftermiddagen. Säljare är flera privatpersoner.

Syftet med köpet är att inom området kunna erbjuda styckebyggartomter till dem som köar i den kommunala tomt- och småhuskön. Det finns även planer för förskola och trygghetsboende. Sammanlagt motsvarar ytan över 40 fotbollsplaner.

-Det känns jättebra att kunna presentera denna affär, säger Jesper Brandberg (L), kommunalråd och ordförande i fastighetsnämnden.

-För mig personligen så är detta med fler styckebyggartomter ett politiskt mål. Jag vet att det finns en jättestor efterfrågan att få köpa en tomt och bygga ett hus såsom man själv vill ha det. Det är ambitioner som vi vill uppmuntra. Det är jättebra med privat kapital och privat individuell initiativkraft, på individ- och familjenivå, som på det här sättet får chans att vara med och bygga ut Västerås.
Han poängterar att den nuvarande politiska majoriteten (S-L-C-MP) lovat att öka antalet lediga styckebyggartomter kraftigt, samt att hela fastighetsnämnden också ställt sig bakom denna ambition.

-Nu tar vi ett stort steg på vägen mot att förverkliga de vallöften vi gett. Tidigare var det hela tiden slut på styckebyggartomter i den här kommunen. Det ska det bli ändring på nu, säger Jesper Brandberg.

Hans Näslund, direktör för teknik- och fastighetsförvaltningen säger:

-Vi har ett prioriterat uppdrag från politiken att leverera lösningar för att nå målet om fler tillgängliga styckebyggartomter. Det är därför mycket glädjande att kunna landa denna markaffär som kommer att möjliggöra förverkligade bostadsdrömmar för många västeråsare.

För mer information

Jesper Brandberg
Ordförande i fastighetsnämnden
021-39 13 98

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås