Gå direkt till innehåll
Stadsdelen Öster Mälarstrand i Västerås har utvecklats steg för steg och fortsätter växa fram i etapper. Foto: Per Groth
Stadsdelen Öster Mälarstrand i Västerås har utvecklats steg för steg och fortsätter växa fram i etapper. Foto: Per Groth

Nyhet -

Toppbetyg för stadsbyggnadsarbetet i Västerås stad

Västerås stad får toppbetyg i ett nytt index som bland annat mäter snabbhet och effektivitet när det handlar om arbetet med planer och bygglov. Västerås stad är näst bäst i landet i kategorin större kommuner.

Måttet kallas Nationellt Ledtidsindex och är ett mått som tittar på kommunernas förmåga att effektivt bidra till bostadsförsörjningen. Det är effektiviteten i plan- och bygglovsprocesserna som undersöks. Indexet mäter och väger samman ledtider, resurseffektivitet, servicegrad, produktionstakt och kommuntillväxt.

Initiativtagarna till undersökningen är Bygg i Tid, Fastighetsägarna och Byggföretagen.

Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör i Västerås stad kommenterar:
– Det blir tydligt att vi har ett stort fokus på de här frågorna i Västerås stad och vi jobbar också med att ständigt förbättra vårt arbete och våra processer. Det här är ett kvitto på att vi är på rätt väg.
Det är extra roligt att det är byggbranschen själva som ligger bakom undersökningen eftersom vi alltid strävar efter ett bra samarbete med näringslivet.

Topp tre kommuner i Sverige i kategorin stora kommuner, enligt Nationellt Ledtidsindex 2023:

Gävle, Index: 75
Västerås, Index: 74
Lund, Index: 69

Här kan du läsa hela rapporten samt mer om hur Indexet har tagits fram:

Nationellt Ledtidsindex 2023_web_230821_ny.pdf

Kontakt Västerås stad:
Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör:
Telefon 021-39 10 59 eller mejl carl.arno@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås