Gå direkt till innehåll
Tony Nilsson från Hahrska gymnasiet åker snart till SM för unga plåtslagare

Nyhet -

Tony Nilsson från Hahrska gymnasiet åker snart till SM för unga plåtslagare

Finalen i SM för unga plåtslagare avgörs under Yrkes-SM i Malmö, mellan den 30 maj-1 juni. Evenemanget brukar locka omkring 14 000 besökare och arrangeras i år för 26:e året i rad. Tony Nilsson, som går på Hahrska gymnasiet,  har valts ut som en av sex finalister i hård konkurrens med 160 tävlande från ett trettiotal gymnasieskolor i hela landet.

- Det känns roligt och jag hoppas att det kommer att gå bra. Jag har börjat öva lite men vi får inte reda på tävlingsuppgiften i förväg, berättar Tony.

Uttagningarna skedde över hela landet redan i slutet av januari. Tävlingsuppgiften var var hämtad från en byggnadsplåtslagares vardag där man både behöver vara kunnig inom matematik och materialkunskap och ha en god känsla för hantverket. Uppgiften hölls hemlig fram till uttagningen, allt för att uttagningen i så stor mån som möjligt skulle spegla den tävlandes talang och kunskap. 

Under uttagningen fick eleverna arbeta med sina bidrag i sex timmar innan de granskades av en lokal jury som utsåg ett vinnarbidrag från varje skola. Därefer har en central jury från branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning granskat bidragen utifrån mått, noggrannhet och helhetsintryck och valt ut sex finalister att skicka till Malmö. 

- Behovet av plåtslagare är enormt. Kommer man med i SM, ja då får man jobb direkt, sade läraren Tomas Savander på Hahrska gymnasiet, efter uttagningstävlingen. 

Tony Nilsson kommer att få sällskap till SM-tävlingen av några av lärarna från Hahrska gymnasiet. Lärare och klasskompisar håller självklart tummarna för Tony och önskar honom lycka till!

Vill ni veta mer, kontakta gärna Tomas Savander, lärare på Hahrska gymnasiet, 076-5694463.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås