Följ Västerås stad

Späckad sommar på Knytpunktens kultur- och fritidscentrum

Nyhet   •   Jun 15, 2016 16:32 CEST

Sommarlovet är här! För en del betyder det gott om tid att göra nya saker. Det har man verkligen möjlighet till på Knytpunkten på Råby, Västerås, i sommar. Dans, zumba, capoeira, kulturcafé och Afternoon Tea är några av alla gratis aktiviteter som erbjuds.

Knytpunkten öppnades 2014 som ett kultur- och fritidscentrum vid Fredriksbergsbadet på Råby i Västerås. Sedan dess har verksamheten bit för bit ökat och i sommar tar den fart på allvar. Diana Kambugu anställdes för en tid sedan som verksamhetsutvecklare och hon har gett centret en helt ny nerv. ”Knytpunkten ska vara en mötesplats för inspiration och en resurs för alla västeråsare”, säger Diana. Navet i verksamheten är kulturcaféet, som har öppet varannan onsdag (jämna veckor) året runt med olika kulturteman varje gång. Här kan man träffas oavsett ålder, prova på kultur och smaka på maträtter och bakverk från olika länder. Tack vare samarbete med Hyresgästföreningen är till och med fikat gratis.

Det är redan många som upptäckt möjligheterna med Knytpunkten. Vissa kvällar träffas kvinnor från världens alla länder, utan barn, för att umgås, utbyta erfarenheter och träna zumba. Carlalina Selfors är zumbainstruktör och har kurser inte bara för kvinnor, utan för alla. På tisdagar vänder hon sig särskilt till människor med funktionshinder. Dans har stor plats på Knytpunkten, allt från Let’s dance disco till capoeira. I samarbete med IK Franke erbjuds tjejer att kombinera fotboll med dans. Regnar det, dansar man inne - är det fint väder, flyttar man ut i det gröna.

På initiativ av en av besökarna, Maja Odendaal, har man startat ett språkcafé varannan söndag där man talar engelska och svenska samtidigt som man dricker äkta brittisk Afternoon Tea med scones, sylt och inlagd gurka.

”Första veckan i juli blir det verkligen action!” säger Diana. Då kommer Sommarscenen till Råby och Knytpunkten samarbetar med Råbykooperativet och konstprojektet Ballongen i en späckad kulturvecka runt om i stadsdelen. På Råby Centrum blir det jazzdanskollo, Sandro Gavino Bastias bjuder in till danstävlingen Show your skills och det blir rappskola med tjejgruppen Rap-A-Way. I skogen bakom Knytpunkten kan man gå på barnopera där besökarna guidas längs en sagostig och man är välkommen att vara med och skapa i Dungen, en tillfällig kreativ vildmark. Den som vill veta mer, kan följa Knytpunkten på Facebook.

Fredriksbergsbadet, som är ett familjevänligt utomhusbad alldeles intill, renoveras just nu och öppnar först efter midsommar, men Knytpunkten har öppet hela sommaren. ”Kom och besök oss med dina idéer – vill vi bli del i just din kreativa process!” säger Diana.

Mer information:

Diana Kambugu, 0729-32 98 07, diana.nannyonjo@vasteras.se

Knytpunkten på Facebook