Gå direkt till innehåll
Prins Daniel Fellowship-programmet lanserat på Carlforsskas Ekonomi- och Handelsskola

Nyhet -

Prins Daniel Fellowship-programmet lanserat på Carlforsskas Ekonomi- och Handelsskola

Den 15 januari lanserades Prins Daniel Fellowship-programmet på Carlforsskas Ekonomi- och Handelsskola. Programmet är ett samarbete mellan H.K.H. Prins Daniel, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och framstående entreprenörer och företagsledare.


Carlforsskas Ekonomi- och Handelsskola valdes ut som plats för lanseringen av programmet för att entreprenörskap är en central del i skolans utbildningar. Skolan har även lång erfarenhet av att arbeta med entreprenörskap hos unga människor.


- Carlforsskas Ekonomi- och Handelsskola har ett mycket gott rykte inom entreprenörskap, förklarade Lena Treschow Torell, som är styrgruppsordförande för Prins Daniel Fellowship-programmet

Efter att rektor Henrik Pettersson välkomnat skolans elever och alla gäster till dagen, berättade Björn O. Nilsson om IVA och Prins Daniel Fellowship-programmet. Han berättade bland annat att programmet består av tre delar:

  • Inspirationsföreläsningar - Prins Daniel kommer, tillsammans med framstående entreprenörer och företagsledare, att regelbundet besöka gymnasieskolor och universitet/högskolor för att inspirera unga människor att satsa på entreprenörskap och högre utbildning.
  • Mentorsprogram för unga företagare.
  • Entreprenörsting – varje år kommer ett entreprenörsting att samlas för att se till att Sverige blir världens bästa företagarnation.


Prins Daniel berättade för skolans elever och övriga inbjudna gäster varför han engagerar sig i just entreprenörskapsfrågor.
- Det här är extremt viktiga frågor. Visionen är att fler unga människor ska se entreprenörskap som ett alternativ och att fler ska våga ta steget. Min roll är att vara en sammanhållande kraft för projektet, förklarade Prins Daniel.


- Jag har ju själv en bakgrund som småföretagare så det här är verkligen något jag brinner för. Tillsammans med några av mina bästa vänner förverkligade jag en dröm. I vårt fall handlade det om att starta ett gym, sade Prins Daniel.


Eleverna på Carlforsskas Ekonomi- och Handelsskola fick, tillsammans med de övriga gästerna, sedan ta del av en intressant paneldiskussion, ledd av Ebba Blitz, med de medverkande entreprenörerna och företagsledarna. Bland de medverkande fanns Hans Vestberg( VD och koncernchef för Ericsson AB), Melker Andersson och Alessandro Catenacci (restaurangentreprenörer), Susanna Campbell (VD för Ratos AB), Niklas Zennström (grundare av Skype), Martin Lorentzon (grundare av Spotify), Johan Skarborg(VD och grundare av Academic Work) och Kenneth Bengtsson (ordförande Svenskt Näringsliv).


Entreprenörerna delade frikostigt med sig av sina råd och tips inom företagande och entreprenörskap. De framhöll vikten av att ha självförtroende, att våga ta risker och att det inte är farligt att göra misstag. De berättade både om framgångar och misslyckanden och inspirerade eleverna genom sina berättelser.


Efter paneldiskussionen fick ett antal elever tillfälle att få ytterligare råd och tips av entreprenörerna vid rundabordssamtal, där även Prins Daniel deltog, något som var mycket uppskattat.


- Jag har lärt mig otroligt mycket om ledarskap och entreprenörskap. Det är helt otroligt, säger Sam Nilsson, elev på Ekonomiprogrammet och UF-företagare i UF-företaget Hear 4 U.


- Jag har lärt mig väldigt mycket om hur man ska tänka. Att man ska våga ta steget och göra misstag. Det har varit en väldigt lärorik dag, säger Lukas Nilsson, elev på Ekonomiprogrammet, som även han är en av medlemmarna i UF-företaget Hear 4 U.


En annan elev som i likhet med de andra är nöjd både med dagen och sin utbildning är Daniel Jansson, även han elev på Ekonomiprogrammet.


- Det bästa med vår utbildning är att det är väldigt aktivitetsfyllt. Det är alltid något man jobbar med. Skolan har lyckats skapa ett program där man har ett stort eget ansvar men också frihet, avslutar Daniel.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås