Gå direkt till innehåll
Anders Teljebäck (S) kommunfullmäktiges ordförande Västerås
Anders Teljebäck (S) kommunfullmäktiges ordförande Västerås

Nyhet -

Kommunfullmäktiges ordförande Anders Teljebäck (S) inför kommunfullmäktige 6 maj

Imorgon 6 maj är det dags för kommunfullmäktigemöte igen. Det börjar klockan 16. Med anledning av pandemin vill vi helst inte att du följer det på plats i stadshuset. Följ istället livesändningen på vasteras.se. Kommunfullmäktiges ordförande Anders Teljebäck berättar om agendan för mötet i videon.

-Jag står nu framför Västerås stadshus, utanför fullmäktigesalen, med den här fantastiska förgyllda skulpturen av Lennart Källström bakom mig. På torsdag 6 maj har vi kommunfullmäktige igen. Vi kommer att genomföra mötet digitalt men även på plats i fullmäktigesalen, för att fatta besluten. Det gör vi med ett decimerat fullmäktige. Det har gått väldigt bra de gånger vi har gjort det.

-Fullmäktige är ju kommunens demokrati. Kommunens parlament. Här träffas vi en gång i månaden, mestadels första torsdagen i varje månad. Allt det som händer i kommunpolitiken utgår från kommunfullmäktige. Beslut har fattats om att andra får fatta beslut delegerat. I nämnder och styrelser. På det här sättet får vi till ett effektivt arbetssätt. Vi har vissa regler för hur vi jobbar i kommunfullmäktige. En del kommer från kommunallagen, en del kommer från vår arbetsordning och en del kommer från överenskommelser mellan partierna. Det du kommer att se klockan 16.00 är att vi har en tidsbegränsning på tre minuter. Det har vi kommit överens om mellan partierna. Annars så är det fri tid att tala, man får inte stoppa någon. Vi har också en replikrätt på en minut för någon som på olika sätt blir apostroferad. Det är det regelverk vi jobbar med när vi jobbar i plenum. De gör vi digitalt och så fattar vi beslut fysiskt.

-På torsdag har vi några väldigt spännande ärenden. Jag tänkte nämna ett. Det är att vi ska ta den första detaljplanen för den nya stadsdelen Sätra. Vi har tagit den översiktliga planeringen. Nu ska vi ta detaljplanen för tusen bostäder, i princip halva Sätras område. Vi öppnar upp ett nytt bostadsområde och tanken är att Västerås stad ska bygga på sådant sätt att det är ett modernt bostadsområde vi bygger. Jag ser fram emot en spännande diskussion om området Sätra och om den här detaljplanen. För det är så att de flesta detaljplanerna de tar man bara i byggnadsnämnden men de här viktiga principiella detaljplanerna de tar vi i kommunfullmäktige. I övrigt är det motionsbehandling och interpellationer som vanligt.

-Ni är hjärtligt välkomna. Vi startar klockan 16.00, och beslutsmötet startar klockan 21.30, säger Anders Teljebäck (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås