Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Här är favoritplatserna i Västerås innerstad

Vasaparken, Stadsparken, Västerås stadsbibliotek med Botaniska trädgården, Östra hamnen, Djäkneberget. Det är några av invånarnas favoritplatser. Många önskar också mer aktivitet i innerstaden.

Projektet Tyck om din innerstad ska ta fram en gemensam målbild för innerstaden och under en vecka i september ställde Västerås stad ut en paviljong på Torggatan för att samla in tankar och idéer. Besökarna kunde bland annat märka ut favoritplatser på ett stort flygfoto på marken, lämna utvecklingsförslag samt ta del av urbana samtal där inbjudna gäster och politiker debatterade viktiga frågor för innerstaden. Cirka 1000 personer besökte paviljongen.

Favoritplatser i Västerås innerstad
Efter en första sammanställning visar det sig att exempelvis Vasaparken, Stadsparken, Stadsbiblioteket med Botaniska trädgården, Östra hamnen, Stora torget och Djäkneberget, sticker ut som populära platser.
– Vi är inte förvånade att de gröna områdena är favoritplatser. Under projektets gång har många tyckt till om vikten av gröna områden – att utveckla de vi har och att skapa mer grönska även inne i staden, säger Anna Jägvald, projektledare Tyck om din innerstad.
– Gröna ytor är viktiga platser för återhämtning. Våra parker används som mötesplats för många västeråsare.
Nu finns också möjlighet att markera sin favoritplats, eller plats som man anser behöver förbättras, via en digital karta på stadens webb.

Synpunkter – mer liv och rörelse i innerstaden
Generellt vill invånarna se mer grönt i staden och att det byggs fler lekplatser i centrala Västerås. Att staden bör göra det enklare för cyklister var också en återkommande synpunkt. Några önskemål är fler cykelparkeringar och att det ska bli lättare att ta sig fram på cykel i innerstaden. Många anser att det är dyrt att parkera i city men många vill också ha ett helt bilfritt city. Tak över Torggatan, mer konst och kreativitet var andra återkommande kommentarer.

Många önskar också mer aktiviteter och att det ska hända mer i innerstaden.
– Nästa seminarium den 9 november fokuserar vi just på hur vi kan jobba för mer liv och rörelse och aktivitet i Västerås innerstad. Temat är Levande innerstad – dygnet runt, året om. Vi kommer bland annat prata om hur kultur kan få fart på en stad och handelns betydelse för innerstaden.

Det kostnadsfria seminariet anordnas på Elite Stadshotellet i Västerås den 9 november mellan 18-21. Alla är välkomna!

Mer information: Anna Jägvald, projektledare Västerås stad, 021-39 32 11 eller
Linnea Viklund, biträdande projektledare, 021-39 26 10.
Läs mer på vasteras.se/innerstad.

Minnen från västeråsare

Under dialogarbetet på Torggatan bad vi även besökarna dela med sig av ett minne under rubriken ”Minnet av en plats”. Vi frågade: Har du ett fint minne kopplat till en särskild plats i Västerås innerstad? Här är några minnen som vi samlade in:

Plats: Sigmatorget
Mitt minne: Året är 1971. Någon/några som var äldre än jag hade målat peacemärken, hjärtan och skrivit love överallt på plattorna på Sigmatorget. Jag blev glad! Det kändes modernt, som det nya, framtiden!

Plats: Min farbrors hus och Centralen
Mitt minne: Firade min student hos min farbror och det var bästa dagen i mitt liv. Centralen fick jag mitt första jobb på Espresso house!

Plats: Folkets hus, A-salen
Mitt minne: Onsdag, oktober 1967. P-hause discoteqe, (3 kr inträde). Jag sprang ner för trappan mot dansgolvet och råkade knuffa omkull en kille. Jag hjälpte honom upp.. och frågade: Får jag lov? Jag bjöd upp och vi är gifta sedan 1972.

Plats: Tempo
Mitt minne: När jag började jobba på Tempo 1980. EPA låg mittemot. Det var mitt första jobb. Det var roligt. Jag jobbade på leksaksavdelningen. Jag var med när de slog ihop EPA och Tempo till Åhléns.

Plats: ”Trädgården bakom biblioteket”
Mitt minne: Sitter och fångar höstsolens sista värmande strålar mot muren i ”botaniska trädgården” bakom biblioteket.

Lämna fler minnen på den digitala kartan: vasteras.se/innerstad

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås