Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Folkets förslag blir verklighet

Under drygt ett år har invånarna i Västerås kunnat lämna in idéer på stadens webbplats. Idéerna har varit många och varierade, allt från odling i vägrenar till nya stadsbelägna lekparker.

Här är två exempel på aktuella förslag från västeråsare som har eller kommer att bli verklighet:

  • Allmänhetens löpning
    Att vem som helst skulle kunna springa, promenera, jogga eller löpa på löparbanorna på Arosvallen var en idé från en västeråsare, Elisabeth Wulff Sahlén. Hon skriver bland annat såhär i sitt förslag på Västerås stads webbplats:”Allmänhetens löpning på Arosvallen skulle kunna locka fler barn och ungdomar att prova löpning. Av egen erfarenhet, med mina barn, har jag märkt att de är betydligt mer intresserade av att springa på bana än att följa med mig ut i skogen.”
    Förslaget är genomfört och nu kan västeråsarna spontanidrotta på löparbanorna.
    http://www.vasteras.se/uppleva-och-gora/idrott-och-friluftsliv/allmanhetens-lopning.html
  • Lekpark mitt i stadspark
    Just nu håller Västerås stad på att planera för en ny lekpark i Vasaparken mitt i Västerås. Detta var också ett förslag från en västeråsare, Kristin, som skriver så här i sitt förslag på stadens webbplats: http://www.vasteras.se/kommun-och-politik/synpunkter-och-forslag/e-forslag.html:
    ”Jag tycker att det skulle finnas och vara ett naturligt inslag med en lekplats i Vasaparken. Det kan vara till stor glädje både för familjer med barn som väntar på ankommande/avgående bussar, tåg etc både inom staden men också länet. Dessutom är det viktigt för Västerås lyfta fram barnen och deras betydelse (för framtida samhället) som central punkt i vår stad, när man möts in i stan om man besöker Västerås. (…) Så kom igen och visa att vi i Västerås satsar på vår framtid dvs barnen och barnens lek och rörelse är viktigt!!!”

Två av de senaste dundersuccéerna i Västerås, nya skateparken och den stadsnära sandstranden, var från början idéer från västeråsare. Då fanns tyvärr inte samma möjlighet att lämna in förslag som det gör idag, så det tog längre tid innan de blev genomförda.

Lögastrand - sandstranden i city
2009 var västeråsarna med och tog fram Västerås stads vision (Västerås 2026). Under arbetet kom förslaget om en sandstrand vid fram. Fem år senare, sommaren 2014 fanns sandstranden Lögastrand (eller Lögis som den också kallas) med volleybollplaner, trädäck, kiosk och toaletter på plats bara ett stenkast från stadskärnan.

Skatepark
Skateboardåkare har under många år arbetat för att få till en skatepark i Västerås. Så, 2013 beslutade Kommunfullmäktige att lägga in betongparken som den då kallades i investeringsbudgeten. I våras fanns den ca 2400 kvadratmeter stora skateparken på plats. Vid skateparken finns även ett relaxtorg med vilstolar, vattenfontän och cykelställ. http://www.vasteras.se/uppleva-och-gora/idrott-och-friluftsliv/skatepark.html

Så här fungerar det med att lämna in en idé till Västerås stad

Du skriver in ditt förslag på den här sidan. När förslaget blivit godkänt för publicering kommer det att hamna i den digitala anslagstavlan. Nu kan förslaget gillas, ogillas och kommenteras av andra. Ett förslag som fått fler än 100 gilla-markeringar under de första 90 dagarna som förslaget varit publicerat, kommer att hamna på politikernas bord. Det är den ansvariga nämnden som sedan fattar beslut om idén ska bli verklighet. Klicka här för att se aktuella idéer.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås