Gå direkt till innehåll
Fokus på finska på S:ta Gertruds förskola

Nyhet -

Fokus på finska på S:ta Gertruds förskola

S:ta Gertruds förskola är en finskspråkig förskola i Västerås som arbetar för att bevara det finska språket och dess traditioner. Påsk, valborg, finska självständighetsdagen, jul och andra helger firas traditionsenligt med tillhörande maträtter och utklädsel. Till Valborgsmässoafton har förskolan bland annat en karneval.

Västerås är ett finskt förvaltningsområde, vilket betyder att förskolan måste erbjuda finskt modersmålsstöd, helt eller delvis. Inom de kommunala förskolorna är det S:ta Gertruds förskola som erbjuder helt modersmålsstöd i finska. Detta betyder att de bedriver den pedagogiska verksamheten precis som alla andra förskolor enligt förskolans läroplan. Det som är annorlunda är att de pratar finska istället för svenska under den största delen av dagen och att de försöker bevara de finska traditionerna.

Heli Jaakkola, som är barnskötare på S:ta Gertruds förskola, berättar hur de arbetar för att bevara de finska traditionerna.

- Förutom att vi arbetar mycket med det finska språket, arbetar vi även en del med att bevara de finska traditionerna. Till påsk äter vi bland annat svensk påsklunch och avslutar med den finska efterrätten memma. På Valborgsmässoafton har vi en karneval. Då går vi tillsammans med barnen runtom i området med hattar och majvippor, sjunger och har roligt och dricker den finska drycken sima, säger Heli Jaakkola.

På St:a Gertruds förskola har de även arbetat med musik och drama för att stärka barnens band till det finska språket och traditionerna. Medarbetarna har bland annat varit på kompetensutveckling och tagit del av den Nya Finska Teaterns projekt Ipana Impro, vars fokus ligger på just detta.

- Projektet var väldigt intressant för oss medarbetare att ta del av då detta stärker vårt arbete med barnen. Det handlar ju om att använda drama och musik i arbetet med att stärka det finska språket, och det fick vi många tips och idéer på som vi har och ska fortsätta vidareutveckla i vårt arbete med barnen säger Heli Jaakkola, barnskötare på S:ta Gertruds förskola.

För mer information eller om ni önskar besöka S:ta Gertsuds förskola, kontakta:
Gunilla Karlsten, förskolechef på S:ta Gertruds förskola.
Tel: 021-39 01 45

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås