Gå direkt till innehåll
50-talskajen i Västerås hamn har renoverats för att klara ytterligare 50 år. Foto: Carl Winberg.
50-talskajen i Västerås hamn har renoverats för att klara ytterligare 50 år. Foto: Carl Winberg.

Nyhet -

Första halvan av 50-talskajens renovering är klar

Den första delen av 50-talskajens renovering i Västerås hamn är klar enligt uppsatt plan. Vecka 50 pausades arbetet med att förstärka och renovera 50-talskajen i Västerås hamn. Arbetet återupptas enligt planen igen i mars 2018.

De förberedande arbetena i Västerås hamn är en förutsättning för de kommande större utvecklingsarbeten med syfte att kunna ta emot större fraktvolymer och större fartyg.

I år har arbetet utförts på halva 50-talskajens sträcka, den är nu färdig att tas i bruk. Resterande del av arbetet med kajen utförs under 2018. Renoveringsarbetet har bland annat bestått av renovering av strävpelarna i och under vattenlinjen samt renovering av krönbalken utmed kajen och en ny pålad betongbalk för stödbenen till hamnens största kranar är byggd.

- De här åtgärder var varit viktiga att ta tag i för att kunna få ut full kapacitet vid kajen som var i dåligt skick och i stort behov av renovering, berättar Isabell Lindgren Stoor, projektchef anlitad av Västerås stad.

- Saltinträngning och sprickor i kajens betong har gjort att omfattningen på reparation och renovering av kajen har utökats. Byggledarna på plats har skött detta på ett väldigt bra sätt, avslutar berättar Isabell Lindgren Stoor.

Halva kajen är nu åter i bruk i renoverat skick. Kajen har renoverats för att klara ytterligare 50 år. Hamnen rustas och utvecklas för att vi ska kunna behålla och få nya företag att etablera sig här. Genom att ha ett livskraftigt näringsliv tryggar vi arbetsmarknaden i Västerås.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås