Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Efter nedgången till följd av pandemin – nu skaffar fler sjuåringar lånekort

Till följd av pandemin såg stadsbiblioteket en tydlig minskning av antal sjuåringar som skaffade lånekort under 2020. Då gav grundskolenämnden och kulturnämnden sina respektive förvaltningar i uppdrag att vända utvecklingen. Efter att ha satt in ett antal åtgärder visar sig nu ansträngningarna, i kombination med lättade restriktioner, ha fått goda resultat, med en ökning av sjuåringar som skaffat lånekort under 2021.

Biblioteken har en stor betydelse för unga västeråsares läsvana, vilken i sin tur har stor inverkan på språkutveckling och skolframgång. Västerås stadsbibliotek har rapporterat att en konsekvens av pandemin är att andelen sjuåringar med lånekort minskat drastiskt. Det är främst nuvarande årskurs 1 och 2 som, mer än andra årskurser, har missat tillgången till allt som biblioteket erbjuder, såsom lånekort, biblioteksskola och besök på bibliotek. Anledningen är att skolornas besök på kommunens olika folkbibliotek ofta inte kunnat genomföras på grund av rådande rekommendationer kopplat till covid-19-pandemin.

Uppdrag och aktiviteter
Till följd av rapporten fick grundskolenämndens och kulturnämndens respektive förvaltningar i uppdrag att tillsammans identifiera vilka elevgrupper som har behov av extra insatser från stadsbibliotekets verksamheter och jobba mer specifikt med att nå dem. Man upptäckte inget generellt mönster kring vilka skolor, stadsdelar eller specifika elevgrupper som inte varit på biblioteket.

Aktiviteter som genomförts är bland annat besök av biblioteksbussen, pop up-bibliotek på skolorna, utskick via skolverksamheternas kommunikationssystem Vklass under hösten med påminnelser om läslovet vecka 44, och gåvobok till barn i årskurs 1 och 2 i samband med biblioteksskolan.

Nya siffror visar ökning
Efter dessa insatser, och till följd av lättade restriktioner, visade nya siffror inrapporterade i november 2021 på en ökning av sjuåringar med lånekort, vilket nämnderna är glada för.

- Det är härligt att se att trenden vänder och att fler skolor, och sjuåringar, hittar tillbaka till våra viktiga bibliotek. Att knäcka läskoden är en nyckel för skolframgång. Vi är nöjda över de insatser som gjorts och resultatet vi ser, och hoppas att ännu fler kommer hit, självklart på ett smittsäkert sätt, säger Markus Lindgren, MP, kulturnämndens ordförande.

- Precis som Markus är jag väldigt nöjd med satsningen. Biblioteken är en plats för barn och unga ska upptäcka litteraturen och läsglädjen, något som kan bidra till att fler klarar skolan. Nu hoppas jag att vi snart ser slutet på pandemin så att fler barn kan hitta läsglädjen på våra bibliotek, säger Anna Lundberg, L, grundskolenämndens ordförande.

    Antal lånekort till sjuåringar:
    2019: 1426 stycken (fram till november)
    2020: 958 stycken
    2021: 1199 (fram till november)

    Fler insatser framåt planerade
    Planerade insatser framåt är bland annat att biblioteksbussen kommer att köra extra turer på onsdagar till skolorna under vintern och våren för att möta de barn som ännu inte fått någon biblioteksintroduktion och att bjuda in förskoleklasser till biblioteksskola under vårterminen. Alla aktiviteter anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

    För mer information, kontakta:
    Markus Lindgren (MP), kulturnämndens ordförande
    markus.lindgren@vasteras.se, 021-393105

    För praktiska frågor:
    Niclas Lindberg, kulturchef, kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, Västerås stad
    niclas.lindberg@vasteras.se, 021-39 46 35

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Västerås stad
    Stadshuset, Fiskartorgsentrén
    721 87 Västerås