Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Västeråsarna kan fortsätta motionssimma i Kristiansborgsbadets 25-metersbassäng

Just nu utreder staden hur man på bästa sätt kan bevara Kristiansborgsbadet. Flera externa badaktörer har visat intresse för att ta över verksamheten. Nu förs en fördjupad dialog med tre av dem.

- Det är viktigt att vi bevarar Kristiansborgsbadet. Dels för att byggnaden har kulturhistoriska och arkitektoniska värden, dels för att västeråsarna ska kunna fortsätta motionssimma här om de vill. Vår avsikt är att sälja byggnaden, under förutsättning att aktören som köper fastigheten behåller 25-metersbassängen, säger Magnus Edström ordförande i Fastighetsnämnden.

Parallellt med processen kring Kristiansborgsbadets bevarande pågår byggnationen av det nya Lögarängsbadet. Det nya badet kommer att vara dimensionerat för att klara all verksamhet som sker idag i form av skolundervisning, simträning och föreningsliv på Lögarängsbadet och Kristiansborgsbadet.

- Staden har inte för avsikt att driva två bad i kommunal regi, men det är viktigt att aktören som köper Kristiansborgsbadet kommer att erbjuda motionssimning även i fortsättningen. För oss är det angeläget att badet kommer att vara öppet för alla och att det blir rimliga entrépriser, säger Hans Stergel ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv.

Detta har skett hittills i processen

Under vintern gjordes en annonsering i DI med förfrågan om badaktörer som har intresse av att driva Kristiansborgsbadet. Sex aktörer visade intresse och därefter har staden fört en fördjupad dialog med tre av dem. Dessa tre har nu fått i uppdrag att ta fram konkreta lösningsförslag som ska skickas in före sommaren.

För mer information

Magnus Edström, ordförande fastighetsnämnden
Telefon: 021-39 23 42
E-post: magnus.edstrom@vasteras.se

Hans Stergel, ordförande nämnden för idrott och friluftsliv
Telefon: 076-200 79 20
E-post: hans.stergel@vasteras.se

Badhusutredning ligger till grund för processen

2013 gjorde Västerås stad en gedigen badhusutredning. Den visade att Lögarängsbadet är helt och hållet uttjänt och inte ekonomiskt försvarbart att renovera. I april 2014 tog kommunstyrelsen beslutet att bygga ett nytt Lögarängsbad. Kommunstyrelsen beslutade samtidigt att låta Fastighetskontoret utreda vad som ska hända med Kristiansborgsbadets byggnad och dess verksamhet, med inriktning på att badverksamheten ska behållas. Nya Lögarängsbadet öppnar 2019. Fram till dess kommer befintlig verksamhet att pågå som vanligt både på Kristiansborgsbadet och på det befintliga Lögarängsbadet.

Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås