Gå direkt till innehåll
Unik pilotsatsning på förstärkt yrkesvägledning i Västerås

Pressmeddelande -

Unik pilotsatsning på förstärkt yrkesvägledning i Västerås

Västerås stad och Jobba i Västerås gör gemensam sak med Bäckbysatsningen för att stärka yrkesvägledningen i Västerås. I en unik pilotsatsning kopplas det nationellt uppmärksammade initiativet på Arbetsmarknadskunskap samman med personliga samtal med arbetsmarknadskommunikatörer.

Bäckbyskolan är utvald som pilotskola och skolans elever i årskurs 8 erbjuds en timmes yrkes- och karriärvägledning. Insatsen stärker studie- och yrkesvägledningen och kompletteras med perspektiv från Västerås arbetsmarknad – allt för att hjälpa ungdomarna att tidigt kunna göra mer medvetna val till gymnasiet och framtida arbetsliv.

– Ifall ungdomar tidigt ser hur arbetsmarknaden ser ut är det enklare att välja sin väg framåt. Vi tror att den här satsningen på ytterligare näringslivsnärvaro i skolan kommer att vara något som andra stadsdelar och städer tar efter framöver, säger Ylva Wretås, arbetsmarknadsstrateg på Västerås stad. 

Från Bäckbyskolan ser man positivt på satsningen:
– På skolan försöker vi skapa aktiviteter som ska hjälpa eleverna att få en större kännedom om vad det finns för möjligheter ute på arbetsmarknaden. Detta projekt är absolut något vi tror kan bidra till ökad framtidstro, motivation och hjälp vid kommande gymnasieval, säger Carin Ahlbäck, studie- och yrkesvägledare på Bäckbyskolan.

Sedan 2011 är Västerås stad huvudaktör i projektet Arbetsmarknadskunskap, som under tre år erbjuds alla grundskole- och gymnasieelever från 10 till 19 år i länet. Under 2012 mötte Arbetsmarknadskunskap 7 851 elever på 51 skolor i 358 klassrum. Syftet är att prata om vilka jobb som finns – och hur vägen dit ser ut. Satsningen invigdes av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och möter stort nationellt intresse från regioner, kommuner och organisationer. Huvudman är medlemsorganisationen Jobba i Västerås.

– Samarbeten av det här slaget är oerhört viktiga för att minska glappet mellan skolan och arbetsmarknaden. Det blir väldigt spännande att följa satsningen framöver, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström om Jobba i Västerås satsning. 

– Vi möter stor okunskap hos ungdomar kring arbetsmarknadens mångfald och möjligheter. Vi vill skapa bättre förutsättningar för eleverna inför deras studie- och yrkesval, säger Ted Radgren och Sara Wallentin som är kommunikatörer i Arbetsmarknadskunskap.


Bakgrund Bäckbysatsningen
Den särskilda satsningen på Bäckby för att öka tryggheten, stärka integrationen, öka kvaliteten i skolan och ta fram ett nytt planprogram för området har pågått sedan 2009, efter beslut i kommunstyrelsen. Sedan 2010 finns också ett uppdrag att utveckla Bäckbyhuset, där skolan är belägen, till en attraktiv mötesplats för alla. Skolan har en central roll i satsningen, som förutom utveckling av Bäckbyhuset och ett nytt planprogram, även har fokus på sysselsättning, utemiljö och ungdomsfrågor.


För mer information
Ann-Cathrine Linér, samordnare Bäckbysatsningen, 021-39 84 07,
ann-cathrine.liner@vasteras.se
Linda Wiltebo, projektledare Jobba i Västerås, 070-712 25 50,
linda@jiv.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås