Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

UNIK metod från Västerås sprids i skolor i hela Sverige

Hur ska vi få ungdomar att engagera sig i demokratifrågor? Det har varit grundfrågan i arbetet med UNIK - en metod som Västerås stad har arbetat med i fyra år. På uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) ska staden nu utveckla en lärarhandledning så att metoden kan spridas över hela landet. Skolan har i uppdrag att utbilda i och skapa engagemang för demokrati. MUCF anser att Västeråsmetoden kan hjälpa landets skolor att nå det målet.

UNIK har lyckats med något som länge varit en stor utmaning – att få unga att engagera sig i demokrati och delta i sammanhang där politiska frågor diskuteras. En mycket viktig uppgift för demokratiutvecklingen anser MUCF.

- Vi har valt att arbeta med Västerås för att deras metod UNIK är välkänd och fungerar. När vi fick veta att de var intresserade av att utveckla metoden vidare för skolan blev ett samarbete mycket intressant, säger Mattias Lunn utvecklingsledare på MUCF.

- Det är väldigt hedrande att den metod vi har utvecklat i Västerås ger så goda resultat att den är intressant för hur skolan i hela Sverige ska jobba med att engagera unga i frågor som rör demokrati och samhälle, säger Maria Reisten. Hon ansvarar för Ungdomsdialog i Västerås stad. Det är en verksamhet som har i uppgift att engagera ungdomar. Det är där metoden UNIK har utvecklats.

Nu kommer Ungdomsdialog, som är en del av Förebyggarcentrum, och Rudbeckianska gymnasiet samarbeta för att skapa en lärarhandledning som kan sprida metoden till skolor i hela Sverige. Även andra skolor i Västerås kommer att bli inblandade i utvecklingen av lärarhandledningen. I projektet ingår att testa lärarhandledningen på ett flertal skolor i Västerås för att se hur den fungerar både på högstadie- och gymnasieskolor samt i skolor med olika förutsättningar.
Handledningen ska bli ett stöd för lärare i arbetet med att utbilda i demokratifrågor.

- Skolan har i uppdrag att engagera eleverna kring grundläggande demokratiska värderingar. När vi fick frågan om att delta och utveckla en lärarhandledning för UNIK i skolan var det självklart att vi ville vara med. Jag är stolt över att Västerås fått uppdraget att utveckla den här lärarhandledningen, säger Magnus Klingberg, rektor vid Rudbeckianska gymnasiet.

Maria Reisten har arbetat med metoden UNIK i fyra år.

- Det är fantastiskt roligt att se ungdomars intresse för demokratifrågor växa. Många ungdomar har blivit engagerade, säger Maria Reisten. Att få sprida detta över hela landet är ett riktigt prestigeuppdrag.

Projektet med att sprida metoden UNIK till landets skolor pågår fram till maj 2020 och finansieras av MUCF. De bidrar med 250 00 kronor och merparten kommer att gå till löner till de lärare och projektmedarbetare som är med i arbetet.

I den här filmen kan du höra Mattias Lunn, utvecklingsledare på MUCF, berätta om varför de valt att göra Västeråsmodellen till en nationell satsning.

https://youtu.be/qTb5FxLkHa8

Kontaktpersoner:

Maria Reisten, Ungdomsdialog Västerås stad
(kan berätta om Ungdomsdialog, metoden Unik och har även kontakt med ungdomar som har tagit del av metoden.)
076-569 34 30
maria.reisten@vasteras.se

Mattias Lunn, utvecklingsledare Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
070-784 23 43

Magnus Klingberg, rektor Rudbeckianska gymnasiet Västerås
021-39 94 02
magnus.klingberg@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås