Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ungdomar får möjlighet att bli sommarlovsentreprenörer

I sommar får tjugo Västeråsungdomar möjlighet att starta och driva ett eget företag. Till sin hjälp får de handledning och ett startkapital på 2000 kronor. Förhoppningen är att dessa ungdomar ska hitta nya sätt att ta fram och lära känna sin egen styrka, kunskap, lust och drivkraft.

 Sommarlovsentreprenör är en metod som redan har använts på flera ställen i landet men för Västerås är det en nyhet. Alla som går på gymnasiet eller som avslutar gymnasiet nu i vår har möjlighet att söka en av de tjugo platserna.

Deltagarna får själva välja vad de vill arbeta med i sitt företag. Några affärsidéer från förra året runt om i Sverige var försäljning av färskpressad och ekologisk apelsinjuice, fönsterputsning, fotografering, marknadsföring av evenemang och direktförsäljning av godis. I Västerås startar projektet med en kick off-vecka där deltagarna får råd, tips och inspiration från framgångsrika entreprenörer. Projektet pågår sedan under tre veckor då deltagarna får arbeta med sitt företag under handledning.

Syftet med projektet är att ge ungdomar ett alternativ till traditionella sommarjobb och på så vis minska ungdomsarbetslösheten under sommarferierna på lång sikt.

-          Vi vill visa att Västerås stad och vuxenvärlden tror på ungdomarna och deras drivkraft, säger Göran Thunberg som är utvecklingsstrateg på Vuxenutbildningscentrum.

-          Ett annat syfte är att visa hur entreprenörskapet kan vara en möjlig väg till försörjning och vi hoppas att nya företag och idéer ska växa fram ur projektet.

Beslut om genomförande av Sommarlovsentreprenör i Västerås togs av Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden på tisdagen. Projektet genomförs som ett försök och kommer att utvärderas noggrant i efterhand.

 

Mer information

Göran Thunberg, utvecklingsstrateg, Vuxenutbildningscentrum, 021-391747

Hanna Lundberg, projektledare, 073-6702472

 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås