Följ Västerås stad

​Seminarium och utställning om kemikalier på Karlsgatan 2

Pressmeddelande   •   Nov 24, 2015 08:00 CET

Varför finns det kemikalier i våra vardagsprodukter och hur påverkar de våra liv? Västeråsare, förtroendevalda och medarbetare i Västerås stads får svar på frågan vid ett öppet seminarium på Karlsgatan 2 den 26 november. Samtidigt öppnas en interaktiv utställning som uppmärksammar farliga kemikalier i köket.

Var: KRLSG2 (Konstmuseet, Hörsalen)
När: torsdag den 26 november kl. 14-16

Seminariet inleds av Ulrika Dahl som tidigare arbetat som chef på avdelningen för miljögifter på Naturskyddsföreningen. Idag är hon projektledare på Kemikalieinspektionen, den nationella myndigheten med ansvar för kemikaliefrågor. Ulrika förklarar vad problemet är med kemikalier i varor, och vilka farliga kemikalier som finns.

Därefter delar Magnus Kähler med sig av handfast tips på vad man kan göra för att minska riskerna med kemikalier i vardagen. Magnus Kähler fick upp ögonen för de kemikalier som finns i vår vardag i samband med att hans dotter föddes och startade en blogg, Kemikaliepappan.

Avslutningsvis berättar Caroline Söderlund och Linda Sporrong från Västerås stad hur kommunen arbetar med kemikaliefrågan och vad som kommer att hända framöver.

I utställningen #kemikaliekoll får besökaren interagera, uppleva och bli informerad om kemikalieproblemet med fokus på farliga kemikalier i köket. Utställningen är gjord av Kajsa Jacobson, industridesigner, och har turnerat på flera platser i Sverige. Målet är att engagera folk till handling och uppmuntra människor till ett beteende som bidrar till att minska de farliga kemikalierna i sina hem.

Arrangör: Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i samarbete med Karlsgatan 2.

Mer information:
Caroline Söderlund, kemikaliehandläggare, 021-39 13 07
Carina Tunner, kommunikationsstrateg, 021-39 13 49

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås