Följ Västerås stad

Pressinbjudan: Välkommen till stora samrådsmötet för detaljplan Mitt och Norr i Kopparlunden!

Pressmeddelande   •   Sep 11, 2019 08:00 CEST

Vy från Metallverksgatan. Illustration: FOJAB

Kopparlunden är ett område som utgör en central del av Västerås och Sveriges industrihistoria. Västerås stad och fastighetsägare vill utveckla Kopparlunden till en levande, blandad och hållbar stadsdel. Detta i hänsyn till det historiska kulturarvet. En viktig del av detta är ta fram detaljplaner där det bland annat bestäms hur mycket som ska byggas, hur byggnader ska se ut samt hur vi ska lösa trafiken. För tillfället är detaljplanerna och dess planförslag för den mellersta och norra delen ute på samråd. Ett samråd är en viktig del i den demokratiska samhällsbyggnadsprocessen och ett viktigt steg framåt för utvecklingen av Kopparlunden. Samrådet är ett tillfälle för allmänheten och myndigheter att lämna synpunkter på planförslagen. Under samrådsperioden för Kopparlunden, som pågår fram till 22 september, informerar Västerås stad om projektet vid ett flertal tillfällen, på olika platser i Västerås.

På det stora samrådsmötet samlar vi fastighetsägare, arkitekter och representanter från Västerås stad för att ge en heltäckande presentation av detaljplanerna och syftet med dem, men även för att ge möjlighet till intresserade att ställa frågor. Under mötet presenteras planförslagen och hur vi tänker oss att Kopparlunden kan utvecklas. Vi svarar på frågor om parkeringar, trafik, hur nya byggnader kan se ut, vilka byggnader vi vill bevara, parker och torg med mera.

Välkommen till Culturen i Västerås torsdag den 12 september klockan 18!För mer information om projektet: Katarina Berg, telefon: 021-39 17 93, katarina.berg@vasteras.se
För mer information om samrådets informationsaktiviteter: Cecilia Sjöstrand, 021-39 00 56, cecilia.sjostrand@vasteras.se

KOPPARLUNDEN HISTORIEN VAR BARA BÖRJAN.

Ett namn kan säga så mycket. Som Kopparlunden. Det klingar av metall från Västerås stolta industrihistoria och följs av grönskande träd som susar i vinden. Ett namn – och en plats – som leker med kontraster.

För Kopparlunden är på väg att förvandlas. De klassiska verkstadslokalerna förädlas till moderna bostäder, butiker och arbetsplatser. Områdets hårda ytor mjukas upp med grönskande mark och lockande mötesplatser. De välkända tegelfasaderna får sällskap av nya former och material som glas, trä, metall. Människor vill vara här, många flyttar in och ger området en ny puls. Mer liv, större variation, fler vägar framåt. Historien har gett området karaktär. Kontrasten i det nya ger området liv.