Gå direkt till innehåll
​I Hallstahammar börjar berättelserna

Pressmeddelande -

​I Hallstahammar börjar berättelserna

När Kent Iwemyr för första gången ställer ut separat i Västerås konstmuseum är det med utställningen Målargeniet. Med utställningens titel, sätter han fingret på en seglivad konstnärsmyt.

En målning med samma titel, visar en ensam konstnär vid staffliet ute i naturen. Framför sig har han två älgar. I den etablerade konstvärlden står ”älgmotiven” inte högt i kurs. Kent Iwemyr ger motivet legitimitet. Målar det med känsla och omsorg. ”Så förbannat lätt är det inte”, för att citera titeln på en annan av Kent Iwemyrs målningar. Den handlar om konstnärskapets alla prövningar. Om att välja, att börja om, men också om förväntningar på resultatet.

Kent Iwemyr är en berättare av historier, stora som små. Han säger att han har en dragning till skildringar av  ” lite udda människor, i utkanten av samhället”. 

Bildspråket har han haft sen han var pojke och fortsatt på den vägen. Han vet vad han vill och har sedan länge gjort sitt val. Med stor närvaro fylls målningarna av berättelser om kärlek och drömmar, om svek och brustna illusioner.

Stort som smått, allt det livet går ut på i hela sin komplexitet.

Kent Iwemyr är född 1944. Han bor och är verksam i Hallstahammar. Utbildad vid Konstfack i Stockholm under 1980-talet. Sedan debuten på Galleri Magnus Karlsson i Västerås 1992, har han regelbundet ställt ut i Sverige, Tyskland, Italien, Luxemburg, Schweiz och USA.

Till utställningen Målargeniet har Västerås konstmuseum lånat in verk från gallerier i Tyskland, Italien, från privata långivare i Sverige samt från konstnären. Utställningen innehåller ett fyrtiotal verk från åren 2002 -2015. Med tonvikten lagd på de senare årens produktion.


Kent Iwemyr - Målargeniet

Västerås konstmuseum 7.11 – 17.1 2016

Pressvisning: Torsdag 5.11 kl 13:00, Västerås konstmuseum, Karlsgatan 2

Vernissage: Lördag 7. 11 kl 14:00. Utställningen invigs av Eva Borgegård/intendent, Västerås konstmuseum

Kontakt och pressbilder: Maja-Lena Molin, intendent kommunikation/program, 021- 39 24 85, maja-lena.molin@vasteras.se

Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås