Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

DORSK, LEGÄR, TREVEN och GAMMAN – nu öppnar COW ett ordmuseum på Vallby friluftsmuseum

Curt O. Wallerud, känd som mannen bakom ”Dagens COW” i VLT, öppnar ett ordmuseum på Vallby friluftsmuseum. Där får utrotningshotade ord en fristad och hittills har ett 100-tal ord tagits emot på Vallby Ordmuseum.

– Här ges en fristad för ord som fallit i glömska, eller riskerar att glömmas bort. Så är tidens gång när det gäller språket. Här samsas DORSK, LEGÄR och TREVEN med GAMMAN, RÖSTE och ULKA. Ord som var i bruk på den tid då dejan mjölkade krittren och drängen bytte lieblad på orvet, säger Curt O. Wallerud.

I Vallby Ordmuseum finns de gamla orden samlade och utställda tillsammans med en förklaring som hjälper besökaren att förstå innebörden. Ordmuseets upphovsman är född och uppvuxen i närheten av friluftsmuseet på Vallby gård och har tillbringat mycket tid under sin uppväxt på museet. När han kontaktade friluftsmuseet med sin idé om ett ordmuseum mottogs det mycket positivt.

– Ordmuseet blir ett trevligt komplement till verksamheten. Vallby friluftsmuseum är redan en fristad för utrotningshotade lantrasdjur och äldre kulturväxter, så det passar fint att komplettera med gamla ord också, säger museichef Katarina Frost.

Museet invigs den 3 maj
Vallby Ordmuseum invigs under festliga former söndagen den 3 maj kl. 12 av Anders Lerner, direktör för Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Västerås stad. Ordmuseets upphovsman Curt O. Wallerud medverkar.

För mer information
Katarina Frost, museichef, 021-39 80 78, katarina.frost@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås