Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Fortsatta framgångar för Västerås stads satsning på välfärdsteknologi

Den svenska innovationen Iron Arm, utvecklad av Bioservo Technologies är en av de tre vinnande lösningarna i det EU-finansierade SILVER-projektets tävling. 

- Jag är imponerad av den höga standard som har visats i projektet. Finalisternas koncept har stor potential att öka möjligheten för äldre att bo kvar hemma trots fysiska eller kognitiva funktionsnedsättningar, säger Mats Rundkvist, projektledare Välfärdsteknologi, Västerås stad.

SILVER-projektet (Supporting Independent LiVing for the Elderly through Robotics) syftar till att ta fram hållbara äldrevårdslösningar via förkommersiell upphandling, ett utvecklingskontrakt mellan myndigheter och leverantörer. En intensiv första deltävling med sju bidrag är avslutad, där Bioservo Technologies och Iron Arm som ett av tre projekt nu fortsätter vidare till fas 2. SILVER-projektet med 14 internationella partners i fem länder representeras i Sverige av Västerås stad och Vinnova.

- SILVER-projektet ger oss lösningar vi verkligen efterfrågar och kan använda. Samtidigt kan leverantörerna ta fram innovationer utifrån en behovsgrundad kravställning, innovationer som de vet kommer användaren till del, säger Mats Rundkvist, projektledare Välfärdsteknologi, Västerås stad.

För de tre företagen innebär fas två i SILVER-upphandlingen en första testning och validering av koncepten. 

-Det är naturligtvis väldigt roligt att Iron Arm stod sig stark i den hårda konkurrensen. Fas två är ett viktigt steg för att få möjlighet att få vår prototyp av Iron Arm-konceptet bekräftad. SILVER-projektet är viktigt för oss, men även för samhället i jakten på nyskapande och hållbara lösningar utifrån de äldres identifierade behov, som t.ex. möjligheten till ett självständigt och aktivt liv. Parallellt måste SILVER-projektet titta på att förenkla och samordna upphandlingsprocessen så att innovationerna verkligen kommer fler till del. Det är först då man kan tala om innovationsnytta, säger Tomas Ward, VD på Bioservo.

 

Om förkommersiell upphandling:

Förkommersiell upphandling är en form av innovationsupphandling där de upphandlande organisationerna beskriver sina behov – i det här fallet lösningar som gör äldre självständiga med ny teknik – och bjuder in innovatörer för att utveckla nya lösningar finansierade av organisationerna bakom upphandlingen.

 

För mer information:

Mats Rundkvist, projektledare Västerås stad

mats.rundkvist@vasteras.se

076-5693301

Tomas Ward, VD Bioservo Technologies AB

tomas.ward@bioservo.com

076-8940040

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås