Gå direkt till innehåll
De kommunala gymnasieskolorna blir allt populärare

Nyhet -

De kommunala gymnasieskolorna blir allt populärare

Den 15 februari gjorde drygt 1500 elever i nian i Västerås sitt gymnasieval. Ett val som nu visar att våra kommunala gymnasieskolor blir allt populärare. Förra året hade våra gymnasier en andel på 52% av de sökande i gymnasievalet. I år har hittills 61% av eleverna valt en kommunal gymnasieskola.

-          Det är självklart jätteroligt, säger Leif Larsson, som tillträdde som verksamhetschef för gymnasierna i augusti 2011. Det visar att vårt målmedvetna arbete med att ge våra elever bästa tänkbara utbildning börjar bära frukt.

-          Vi arbetar hela tiden med såväl pedagogik som modern teknik för att göra elevernas lärande lättare och mer intressant. Vi har en väldigt hög andel behöriga lärare som brinner för att ge eleverna kompetens och kunskap att möta framtiden, fortsätter Leif. Västerås stads målmedvetna arbete med att skapa bästa tänkbara skola för alla elever i Västerås börjar nu ge resultat.

Nära samarbete med näringslivet
De kommunala gymnasieskolorna i Västerås satsar självklart mycket på såväl kunskap som kompetens hos eleverna, men också på att ge eleverna goda kontakter och möjligheter att få erfarenhet från näringslivet redan under sin utbildning.

Wijkmanska, som är ett certifierat teknikcollege, arbetar strukturerat med kopplingar till näringslivet och näringslivet finns också representerat i skolans styrgrupp. Edströmska och Hahrska har även de ett starkt och nära samarbete med näringslivet. Edströmska, hade i våras 100% anställningsbarhet på avslutningsdagen på flera av sina program, bland annat Fordons- och Transportprogrammet, ett bevis på att utbildningen leder till arbete. Hahrska har en tydlig vision om att bli Sveriges bästa byggutbildning. Här finns Bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet. Nyligen fick skolan branschrekommendationen av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, en av endast ett 20-tal skolor i hela Sverige.

Ett annat gott exempel är Hässlö som belönats av Svenskt Näringsliv för att skolan förbereder eleverna så väl inför deras kommande yrkesliv. På samtliga yrkesutbildningar erbjuder våra enheter dock inte bara kontakter med näringslivet och stora möjligheter till framtida jobb, utan alla elever har möjlighet till högskolebehörighet, något som inte finns på alla yrkesutbildningar.

Prisbelönta, framgångsrika elever
Flera av våra skolor har elever som fått pris för sin skicklighet. Nyligen vann två elever från Tranellska SM för unga bagare och en elev från Hahrska har gått vidare till finalen i SM för unga plåtslagare. På Widénska, som är Mälardalens största idrottsgymnasium, finns elever som vunnit såväl nationell som internationell framgång i sina idrotter. Widénska erbjuder NIU - nationellt godkänd idrottsutbildning - inom åtta olika idrotter för de elever som dessutom vill göra en elitsatsning på sin idrott.

Utbildningar som ger kunskap och kompetens
Carlforsska och Rudbeckianska gymnasiet har funnits länge i Västerås. Rudbeckianska är till och med Sveriges första gymnasium. Här finns många program att välja på och en lång erfarenhet av att bedriva utbildningar som ger eleverna såväl goda kunskaper som kompetens. På Rudbeckianska kan du till exempel läsa högskolekurser i matematik redan under din gymnasieutbildning och Carlforsskas ekonomi- och handelsskola har längst erfarenhet av ekonomi- och handelsutbildningar i Västerås. På Carlforsska gymnasiet finns även en uppskattad scen, där det Estetiska programmet sätter upp många egna föreställningar.

Att arbeta entreprenöriellt och verklighetsnära är en självklarhet på alla våra enheter. Vi har utbildningar som ger eleverna såväl goda kunskaper och kompetens, goda kontakter med näringsliv och högskola, som många möjligheter till internationella utbyten och möjligheter att nå sina framtida drömmars mål. Dessutom går medlen till utbildning, inte till privata vinster för riskkapitalbolag, säger Leif Larsson.

För mer information, kontakta:
Leif Larsson, verksamhetschef Gymnasiet - Västerås stad Skolverksamheter
Tel.nr: 021-39 81 01

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås