Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Västerås ansöker om att arrangera SM-veckan

Kommunstyrelsen fattade den 3/4 beslut om att Västerås Stad ska ansöka om att få arrangera SM-veckan 2023 eller 2024, tillsammans med Köping.

SM-veckan samlar ett 50-tal idrotter och cirka 8.000 aktiva idrottare för mästerskap under en sommarvecka.I Västerås kommer arrangemanget huvudsakligen genomföras på Lögarängen och Rocklunda och motsvara cirka 75% av idrotterna. Köping ansvarar för resterande 25% där det bland annat finns en 50-meters utomhusbassäng för simning under SM-veckan.

-Det är verkligen roligt att vi i Västerås tillsammans med Köping kan gå fram med en gemensam ansökan att arrangera SM veckan sommaren 2023 eller 2024. Jag vill speciellt tacka Västmanlands Idrottsförbund och Västerås Convention Bureau och andra som har gjort ett, tillsammans med oss i Västerås och Köping, fantastiskt arbete med att ta fram underlaget till ansökan", säger Stefan Brandberg idrottschef i Västerås stad.

Arrangemanget innebär omkring 70 timmars tv-sändning i SVT och olika kringarrangemang för alla åldrar. Ansökan av SM-veckan är förenat med en arrangemangskostnad till SVT och Riksidrottsförbundet på totalt 8 miljoner. Fördelningen av kostnaderna mellan kommunerna är likt fördelningen av idrotterna, 75/25. Det innebär 6 miljoner för Västerås stad.

-SM-veckan skulle ge en oerhörd energikick för hela Västerås och Mälardalen, i synnerhet alla idrottsföreningar, lokala näringslivet och alla som bor här, i alla åldrar. Det skulle också ge oss möjlighet visa upp den enorma bredd som finns inom idrotten i Sverige i stort och speciellt i Västerås och att fler barn och unga hittar nya idrotter och nätverk. I ansökan lyfter vi också hur arrangemanget utgår från hållbarhetsmålen i Agenda 2030, från transporter, sophantering, närproducerad och klimatsmart mat till social hållbarhet. Det är en fantastisk möjlighet att samla större och mindre idrotter i ett gemensamt arrangemang, en folkfest där alla kan vara delaktiga”säger Vicki Skure-Eriksson, ordförande i Nämnden för Idrott, Fritid och Förebyggande.

Beslut om vilka kommuner som får arrangera SM-veckan 2023 eller 2024 kommer offentliggöras på SM-veckan i Malmö i början av juli i år.

För mer information och ytterligare kommentarer:

Vicki Skure-Eriksson (C) Ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande

viktoria.skure.eriksson@vasteras.seTelefon: 070 320 41 61

Stefan Brandberg Idrottschef

stefan.brandberg@vasteras.seTelefon direkt: 021-391512

SM-veckan är ett av de större idrottsarrangemangen i Sverige. Det arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF) och värdstaden. Deltagande är öppet för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund (SF) vilka representerar upp emot 250 olika idrotter (grenar). SM-veckan 2018, som arrangerades av Helsingborg och Landskrona, omfattade 8.021 deltagare i 52 idrotter och 110.349 unika besökare.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås