Följ Västerås stad

Pressinbjudan: Välkommen till första spadtaget för Öster Mälarstrands äldreboende!

Pressmeddelande   •   Sep 02, 2019 09:31 CEST

Öster Mälarstrands äldreboende sett från innergården. Illustration: White arkitekter

Nu är det dags att ta det första spadtaget för Öster Mälarstrands äldreboende – ett boende för äldre med stort behov av stöd och omvårdnad. Huset som beräknas vara klart i maj 2021, kommer att ha den senaste tekniken för trygghetslösningar och på taket byggs en härlig terrass med växthus. Spadtaget tas av fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg (L) och äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L). Västerås stadsmusikkår är på plats för att spela och vi bjuder på bubblande dryck och snittar.

Som ordförande i fastighetsnämnden är jag mycket nöjd med att Öster Mälarstrand nu byggs färdigt och blir en riktig stadsdel med både äldreboende, skola och livsmedelsbutik. Ett kraftigt växande Västerås behöver verkligen helt nya stadsdelar, säger Jesper Brandberg, ordf i fastighetsnämnden.

Äntligen, säger Bengt-Åke Nilsson, ordf. i äldrenämnden, när första spadtaget tas för det nya äldreboendet på Öster Mälarstrand. Ett nytt äldreboende är verkligen efterlängtat.

Dag: tisdagen den 3 september

Tid: 11.00

Plats: kvarteret Hydran på Öster Mälarstrand, Öster Mälarstrands allé / Najadgatan / Ägirgatan.

Information om projektet

Västerås stad har som de flesta andra kommuner en demografi som visar att vi kommer bli många fler äldre i vårt samhälle inom en snar framtid. Staden behöver därför se till att det byggs många bra bostäder både för den ordinarie bostadsmarknaden och särskilt anpassade äldreboenden för de personer som har stort behov av stöd och omvårdad.

Öster Mälarstrands äldreboende är ett boende som kommer vara anpassat för äldre med stort behov av stöd och omvårdnad och som kommunen ansvarar för. Det kommer att krävas ett beslut om bistånd för att kunna flytta hit.

I samma kvarter som Öster Mälarstrands äldreboende byggs också ett Trygghetsboende som uppförs av privata Svea Fastigheter. Det boendet vänder sig till personer 70 år och äldre och kommer finnas på den ordinarie bostadsmarknaden.

Staden ser gärna att det finns en spridning av Äldreboenden inom kommunen.

Korta fakta om Öster Mälarstrand äldreboende:

 • Nytt äldreboende med 90 lägenheter fördelade på 10 hemvister
 • Teknik i framkant för trygghetslösningar
 • Kommer finnas ett tillagningskök med tillhörande restaurangdel som är öppen för allmänheten
 • Öster Mälarstrands äldreboende kommer att ha reservkraft för större motståndskraft i händelse av kris
 • I planeringen för äldreboendet, Öster Mälarstrand, har det varit viktigt att skapa en god boendemiljö som ska förenkla för de boende i huset. T ex har planlösningen anpassats så mycket som möjligt för att underlätta för de enskilda att hitta i huset. Använt färgsättning som ett stöd för att underlätta att kunna hitta m.m
 • På samma sätt har det i planeringen varit viktigt att skapa goda förutsättningar till en bra arbetsmiljö
 • Bra planlösningar för så god driftekonomi som möjligt

Byggnationen:

 • Byggnationen kommer genomföras som en totaltentreprenad i samverkan. (Mellan Västerås stad och NCC)
 • Markarbete har påbörjats
 • Projekteringen har skett i ett nära samarbete med NCC, Teknik och fastighetsförvaltningen och Vård och omsorgsförvaltningen
 • Boendet beräknas vara klart i maj 2021

Stadsdelen Öster Mälarstrand har vuxit fram under de senaste 20 åren och är idag ett levande bostadsområde på ett av Västerås mest attraktiva platser. Vi strävar efter att ständigt utmana med nya innovativa idéer för att ge både dagens och morgondagens västeråsare det allra bästa.