Följ Västerås stad

Premiär för Västerås litteraturfestival

Pressmeddelande   •   Okt 15, 2018 11:00 CEST

Lördag den 20 oktober, kl. 10.00-17.00

Lördag den 20 oktober är det premiär för Västerås litteraturfestival. Klockan 10.00 slår vi upp huvudbibliotekets portar och kommer under dagen bjuda Västeråsarna på en festival i litteraturens och läsandets tecken. En heldag med det litterära samtalet i fokus. Vi vill genom litteraturfestivalen stärka den lokala identiteten och öppna upp mot världen och utlovar en blandning av litterära godbitar och något för alla åldrar.

Tillsammans med ABF och Skådebanan har Västerås stadsbibliotek under många år arrangerat Bokens dag. Nu är det dags att förnya arrangemanget och då föddes idén till Västerås litteraturfestival.

Litteraturfestivalen är kostnadsfri och öppen för alla 10.00-14.00, då fylls biblioteket av utställare, barnaktiviteter, föredrag och en öppen scen där författare själva kan presentera sina böcker. Därefter följer författarbesök med panelsamtal i Hörsalen på huvudbiblioteket. Biljetter till panelsamtalet kostar 100 kr och säljs i informationsdisken på skönlitterära avdelningen på huvudbiblioteket. I år får vi besök av Elise Karlsson, aktuell med Gränsen som är uppföljare till kritikerhyllade romanen Linjen, Åsa Linderborg, författare och kulturredaktör som är aktuell med Det populistiska manifestet och Mats Jonsson som är serietecknare, författare och redaktör på tidningen Galago. Panelsamtalet leds av VLTs kulturredaktör Erik Jersenius.

Fullständigt program:

Författarscen
Torget kl. 10.00–13.00
Lokala författare presenterar sig själva och sina böcker.

Skinn Skerping – hemskaste av alla spöken i Småland
Barnavdelningen kl. 11.00–11.30
Dag Hedberg berättar Astrid Lindgrens klassiska spökhistoria. (5–9 år)

Jämställt föräldraskap
Hörsalen kl. 12.00–13.00
Marie Björk talar om föräldraskap och jämställdhet utifrån sin bok Vi ska ha barn.

Vår väg till fandom och fantastiken
Torget kl. 13.00–13.30
Panelsamtal om science fiction och fantastik med Västeråsfandom.

Författarbesök med panelsamtal
14.00–16.30 i Hörsalen
Åsa Linderborg, Elise Karlsson och Mats Jonsson samtalar om litteratur och författarskap med VLTs kulturredaktör Erik Jersenius.
Begränsat antal platser. Biljetter förköps på skönlitterära avdelningen på Västerås stadsbiblioteks huvudbibliotek. Pris 100kr

Hela dagen
Utställare och aktiviteter i biblioteket.

Västerås litteraturfestival kommer bli en årligen återkommande festival. Alltid tredje lördagen i oktober. Festivalen är kostnadsfri med undantag för det avslutande panelsamtalet.

Redan fredag den 19 oktober kl.18.00 kan man få en försmak av den allra första Västerås litteraturfestivalen för då har vi en smygstart på huvudbiblioteket där vi har ett litterärt mingel med utställare och aktiviteter. 18.30 bjuder vi på soppa och under kvällen lottar vi ut två biljetter till Teater Västmanlands föreställning Den stora branden.

För mer information:

Fredrik Cattani
021-39 46 73
fredrik.eklov.cattani.@vasteras.se

Åsa Eliasson
021-39 46 74
asa.marie.eliasson@vasteras.se