Följ Västerås stad

​Nytt konstverk i nya Lögarängsbadet

Pressmeddelande   •   Maj 08, 2017 14:55 CEST

Modell av konstverket som placeras i taket ovanför tävlings- och undervisningsbassängen. Foto: Lina Ahtola, Västerås konstmuseum

Kulturnämnden har tagit beslut om ett nytt offentligt konstverk i nya Lögarängsbadet. Konstnären Catrin Andersson vann skisstävlingen och kommer att få producera ett nytt konstverk till Nya Lögarängsbadet. Catrin kommer från Malmö och är verksam i Jädraås och Stockholm. Catrin Anderssons verk Alignment är ett av tre nya konstverk som kommer ta plats i badhuset.

Verket Alignment ger ett gemetriskt och organiskt formspel

Tre av totalt 72 intresserade konstnärer fick i uppgift att skissa på ett konstverk ovanför 50 meters- och undervisningsbassängen. Det vinnande verket av Catrin Andersson består av vajrar, plexiglasskivor samt printade akustikplattor i taket. Verkets titel Alignment som betyder {substantiv} allians, placering i rät linje, gruppering, anpassning, inriktning syftar på hur vajerkonstruktionens linjer ramar in längderna i 50 m bassängen, sträcker sig över hela bassängytan och låter blicken följa mönstret rakt fram. Står man vid startpallarna bildas en rak linje som går ihop i mitten och fortsätter mot motstående vägg. De cirkulära plexiglasformerna och printade akustikplattorna bildar olika fokuspunkter längs varje bassänglängd och i undervisningsbassängen fortsätter verket i en samlad form utan vajerkonstruktionen. Vajrarna symboliserar i Anderssons verk balansen i kroppen, möten, individuella målsättningar samt en gemensam aktivitet eller en händelse, vanlig som sällsynt. Verket består av 3 lager som tillsammans med badhusets arkitektur bildar en helhet genom ett geometriskt och organiskt formspel.

En originell idé som överraskar och skapar identitet

Juryn förordar Catrin Anderssons Alignment då verket relaterar till badhusets verksamhet och arkitektur med en självständig och originell idé som både tar plats och smälter in samtidigt som det överraskar och förundrar. Det föreslagna konstverket blir något unikt för Västerås och skapa en tydlig identitet för badhuset där konsten och byggnaden förstärker och berikar varandra.

- Catrin Andersson har tolkat uppdraget på ett poetiskt och unikt sätt som samspelar med byggnadens arkitektur säger Marita Öberg Molin, kulturnämndens ordförande.

Mer om Catrin Andersson

Catrin Andersson är född 1974 i Helsingborg. Hon bor och arbetar i Jädraås och Stockholm. Hon är utbildad vid Edinburgh College of Art and Design. Under våren 2017 har Catrin Andersson deltagit i grupputställningen BIOTOP på Biologiska Museet i Stockholm, på konstmässan Zsona MACO, Mexiko city och samlingsutställning vid Sandviken konsthall. Hösten 2016 invigdes konstverket VARA VATTEN i Sala Stadspark. Under 2017 påbörjas produktionen av det platsspecifika konstverket FLOW för Uppsala nya sjukhus, Framtidens Akademiska. Andersson är medgrundare till Jädraås Art, ett work-in-process residency under uppbyggnad i lokalerna på Fd Grönbergs Möbler i Jädraås, där grupputställningen Öppen Inventering pågår april- maj 2017, som det första publika evenemanget.

Catrin Andersson är bl a representerad på Malmö Konstmuseum, Statens konstråd, SAK, Ystad konstmuseum, Lund stad, Region Skåne, Uppsala läns Landsting, Stockholm läns lansting, Region Gävleborg, och the Nomas Foundation, Italien samt privata samlingar i Sverige, Norge, Danmark, Kanada, USA, Guatemala. Läs mer om Catrin på www.catrinandersson.nu

Nya Lögarängsbadet öppnar våren 2019

Kommunen satsar totalt 2,2 miljoner kronor på konstnärlig gestaltning i Lögarängsbadet. Förutom konstverket Alignment kommer två andra nya konstverk också att få sin plats på badet som öppnar våren 2019. 

Kontakt

Lina Ahtola, intendent offentlig konst Västerås konstmuseum
021- 39 32 12 
lina.ahtola@vasteras.se 

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås