Följ Västerås stad

Möt Västerås forskare under Sveriges mest spridda vetenskapsfest Forskarfredag

Pressmeddelande   •   Sep 18, 2012 14:12 CEST

Den 28 september kommer tiotusentals människor att prova på forskning och möta forskare på 28 orter runt om i Sverige. För dig i Västerås finns möjlighet att bland annat se utställningar och experiment, lära dig mer om säljknep, datorer och energi, se robotar och diskutera med forskare på ett science café.

– Ett mål med ForskarFredag är att ge alla möjlighet att prata och ställa frågor till forskare, säger Hugo Catolino, projektledare i Västerås.

Aktiviteterna under ForskarFredag är kostnadsfria, med undantag för filmvisning på Elektra. Forskarfredag är öppen för alla. En särskilt viktig målgrupp är barn och unga.

– Aktiviteterna ger inblick i forskares vardag eller låter besökarna själva få prova på forskning. Vi vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, berättar Karin Larsdotter, projektledare ForskarFredag Sverige.

Mer information:
Hugo Catolino, Västerås kulturcentrum,
021-39 16 88, hugo.catolino[at]vasteras.se

Karin Larsdotter, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige,
070-255 38 91, karinl[at]v-a.se

Sofia Norling, Forskningskommunikatör, Mälardalens högskola,
021-10 13 25, sofia.norling[at]mdh.se

Plats:
Kvarteret Igor, bredvid Stora Torget, centrum
Omegasalen, MDH, Högskoleplan, entré R1
Fiskartorget 2, bredvid Stadshuset, centrum
Västerås stadsbibliotek, Biskopsgatan 2, centrum
Culturen, Sintervägen 6, Kopparlunden

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens Researchers’ Night, ett evenemang som firas den fjärde fredagen i september varje år i över 30 länder i Europa.

Arrangör av ForskarFredag Västerås är Västerås kulturcentrum med stöd av Mälardalens högskola, ABF, Västerås Stadsbibliotek, Kvarteret Igor, KomTek och Elektra.

ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA samt forskningsråden FAS och Formas.

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

För pressbilder, besök www.forskarfredag.se och www.forskargrandprix.se.

Programmet i sin helhet kan du ladda ner här på Mynewsdesk.