Följ Västerås stad

Minskad städning i Västerås centrum

Pressmeddelande   •   Apr 20, 2012 11:29 CEST

Under helgen 21-22 april städas inte delar av Västerås centrum och 24-26 april dras det ned på städningen i centrala Västerås. Det görs för att visa västeråsarna hur mycket skräp som egentligen kastas på gatorna och aktionen genomförs för att uppmärksamma den nationella Skräpplockarveckan.

Under Skräpplockarveckan den 23-29 april genomförs en mängd aktiviteter för att försöka ändra attityder och få människor att inte kasta skräp i naturen. I Västerås har hittills över 8 900 personer anmält sitt intresse för att samla in skräp. De orange papperskorgarna i Vasaparken ställs ut redan denna vecka.

Nedskräpningslagen som infördes i juli 2011 innebär att den som slänger papper eller glasflaskor på marken kan få böta 800 kronor.

Svevia plockar skräp längs de statliga vägarna E18, riksväg 56 och riksväg 66. Gymnasieskolorna bjuds in under våren till diskussion i syfte att hålla parkerna rena efter studentfesterna i maj-juni.

Förutom skräpplockning genomförs särskilda informationsinsatser i flera villabostadsområden i Västerås sedan det kommit in klagomål om att trädgårdsavfall slängs på kommunens mark, vilket är förbjudet.

Ett par hållpunkter
Måndag den 23 april kl 13: Politiker och tjänstemän plockar skräp i centrala Västerås. Samling vid Fiskartorget.
Onsdag den 25 april kl 11.30: Handlare i centrala Västerås sopar trottoaren längs Vasagatan.


För mer information
Ulf Palm, kommunikationsstrateg, Tekniska nämndens stab,
telefon 021-39 26 31