Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Internationell ensemble ställer frågor om hälsa

I snart två år har ensemblen, med stöd av Västerås stad, undersökt begreppet hälsa utifrån regissören Christopher Sivertsens unika teatermetod Perspectives. Ensemblen har träffats för gemensamma arbetsperioder omväxlande i Västerås, Frankrike,England, Skottland och USA. Om cirka enmånadär det slutligen dags för världspremiär i Västeråsav AWAKE- a version for studio theatres.

Det är ovanligt att en kommun uppträder som teaterproducent. I detta fall rör det sig om en unik grupp som har sitt säte i Västerås, även om deltagarna är verksamma jorden runt. The Awake Project har under processens gång samlats i Västerås bland annat för pedagogiskt arbete med skolor, med elever med funktionshinder och medarbetare inom äldreomsorgen. Erfarenheter från detta arbete har gruppen tagit med sig in i scenkonstproduktionen, samtidigt som västeråsare inspirerats att ta kulturen till hjälp i det hälsofrämjande arbetet.

Föreställningen utgår från legenden om Fiskarkungen och från Rachmaninovs Vespers. För den nyskrivna texten svarar Edward Kemp, en av Englands ledande dramatiker ochdramaturger tillika konstnärlig ledare för Royal Academy of Dramatic Arts i London.

I gruppen finns flera västeråsare, bland dem Maria Sendow,född 1973, som har gått på Rudbeckianska gymnasiet. Maria Sendow har sjungit för Dalai Lama, rest på Balkan ochi Asien för att samla in folkmusik, uppträtt påstora scener i New York och Paris samt på festivaler ien rad länder. Det internationella artistlivetvarvar hon med att undervisa elever på bland annat Waldorfskolan i Västerås.

Pelle Holst från Gycklargruppen TRiX i Västeråsmedverkar också. Gruppens personlige tränare ärelitidrottaren Johan Hamrin från Västerås.

Tid och plats

Föreställningarna spelas upp under tiden 12-16 september på Culturen i Västerås.

För mer information:

Kerstin Klingmann, kultursekreterare, Västerås stad, 021-39 14 65

E-post: kerstin.klingmann@vasteras.se (som också har pressbilder)

Anton Kallioniemi-Andersson, producent för The Awake Project, 070- 30 65290

 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås