Gå direkt till innehåll
​Inbjudan till pressträff inför Förintelsens minnesdag

Pressmeddelande -

​Inbjudan till pressträff inför Förintelsens minnesdag

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag över Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. I Västerås uppmärksammas minnesdagen genom en rad arrangemang under andra halvan av januari.

Inför denna temavecka bjuder arrangörerna in till en gemensam pressträff.

Tid: måndag 25 januari klockan 11.30
Plats: Stadsbibliotekets hörsal

Vad händer?

  • Representanter för arrangörer och medverkande informerar om alla olika inslag i uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag i Västerås.
  • Klockan 12.15 invigs utställningen ”Aktion T4 - om människosyn i Nazityskland”.

En arbetsgrupp bestående av olika organisationer har tagit fram ett gemensamt program, se bifogat programblad. Därtill kommer ett par filmkvällar i Folkets Bio Västerås’ regi, dels ett möte med barnläkaren Henry Ascher tisdagen den 26/2 klockan 18.00, dels visning av den Guldbaggenominerade filmen ”Every Face has a Name” av Magnus Gertten, preliminärt den 31/1–1/2. För information, se www.elektrabio.se

Ett par tillägg och rättelser till programbladet:

Invigning av utställningen ”Aktion T4 – om människosyn i Nazityskland”
Förutom biskop Helén Lundberg som invigningstalar och Trio Shalom medverkar även De Convena Band. Detta band bestående av 13 personer ingår i Daglig Verksamhet Västerås för människor med funktionshinder och finns på Växhuset, där de samverkar med Västerås Kulturskola.

Romsk afton med Hasse & Gino Taikon
Artisterna har fått förhinder pga en begravning i Malmö. Kulturcaféet på Knytpunkten kommer att genomföras den 27/1 klockan 18–20, men utan romskt tema. Det blir i stället en romsk afton med Hasse & Gino Taikon den 24/2 klockan 18–20 på Knytpunktens kulturcafé.

För mer information och pressbilder, kontakta:
Kerstin Klingmann, kultursekreterare Västerås stad
Tel. 021-39 14 65, kerstin.klingmann@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås