Gå direkt till innehåll
Tips till dig som står inför ditt gymnasieval

Nyhet -

Tips till dig som står inför ditt gymnasieval

Den 1 mars går ansökningstiden ut för valet till det nya gymnasiet, som startar hösten 2011. Du kan välja mellan 18 nationella program. Programmen är indelade i yrkes- och högskoleförberedande program.

Skillnaden mellan programmen är stora i den nya gymnasieskolan.  Du som väljer att gå ett högskoleförberedande program får automatiskt grundläggande behörighet till högskolan. Du som går ett yrkesprogram ska vara väl förberedd för en anställning efter avslutade studier.

Inga dörrar stängs

Om du har gått ett yrkesprogram har du alltid rätt att läsa in det som fattas för grundläggande behörighet till högskolan.

Ditt val är viktigt!

Här är några tips som kan vägleda dig i ditt val:

  • Skjut inte upp valet till sista sekunden utan ta i god tid reda på om det finns fler än ett alternativ för dig.
  • Välj efter intresse. Det val du gör måste kännas rätt för dig. Om du väljer en utbildning du verkligen är intresserad av är chansen större att det går bra.
  • Ta hjälp av studie- och yrkesvägledaren på din skola. Prata med dina föräldrar och lyssna på andras erfarenheter.
  • Jämför vad de olika skolorna erbjuder.
  • Om du redan vet att du vill läsa vidare: Kolla upp vilken behörighet du kan komma att behöva när du söker till gymnasieskolan. Ta reda på antagningsreglerna till högskolan. Information finns på www.utbildningsinfo.se
  • Vill du ut i arbetslivet snabbt? Läs på www.utbildningsinfo.se om arbetsmarknadsprognoser under respektive gymnasieprogram.
  • Känner du dig osäker? Ta reda på vilka möjligheter du har att skjuta upp dina beslut. Välj ett program och en skola där du behöver välja inriktning och fördjupning först till årskurs 2 och 3. Då hinner du känna dig för först. Här finns mer information: www.utbildningsinfo.se

Introduktionsprogram

Introduktionsprogram finns för dig som saknar behörighet till gymnasieskolans nationella program. Introduktionsprogram förbereder dig för gymnasiestudier eller arbete.

För mer information kontakta

Gymnasieantagningen
Telefon 021-39 06 00

Telefontid måndag-fredag 8.00-12.00, måndag även 13.00-16.00

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås