Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Rätt förutsättningar för Northvolts etablering finns i Västerås

Sveriges välstånd bygger på våra uppfinningar och innovationer. De är grunden för många stora och starka företag som fått världsomspännande marknader som satt Sverige på den globala kartan. Modiga innovatörer och entreprenörer har med idogt arbete, kreativitet och affärsmässighet bidragit till att lägga grunden för landets välstånd.

Nu står Sverige inför möjligheten att få den största industrietableringen i Skandinavien i närtid, när Northvolt vill etablera i sig landet. En etablering som bygger på ett paradigmskifte vad gäller framdriften av fordon – att gå från fossila bränslen till el-drift.

Om Northvolt lyckas i sina ambitioner kommer denna framtida batterifabrik att ge jobb till uppemot 3000 personer. Det handlar om jobb på alla nivåer med massor av kringeffekter. Man brukar säga att ett industrijobb genererar drygt tre andra jobb.

Det ligger i Sveriges intresse att vi kan erbjuda denna satsning allra bästa förutsättningar för att lyckas. Företagets bästa måste vara i fokus, fördelningspolitiska skäl får inte riskera företagets långsiktiga överlevnad.

Northvolt har tidigare meddelat att Västerås valts ut som en av de städer som finns med som potentiell ort för etablering. Vi förstår varför de valt ut Västerås, för i Mälardalen finns de bästa av förutsättningar för denna etablering.

Ett gynnsamt geografiskt läge, attraktiva livs- och boendemiljöer, möjligheter till kostnadseffektiva och konkurrenskraftiga transporter via fyra olika transportslag i en teknikstad med världsledande kunskap. Det är några av de faktorer som gör att vi tycker att Northvolts batterifabrik bör placeras i Västerås och därmed i den kraftfullt expanderande konstellationen vi kallar 4M –Fyra Mälarstäder; Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås.

Våra städer är redan långt framme när det gäller att skapa bästa möjliga förutsättningar för företagsetableringar. Ett av de senaste bevisen på att det är lätt och effektivt för företag, stora som små, att bedriva sin verksamhet i någon av våra städer är att Amazon Web Services förlägger den största delen av sitt nya datacenter i Västerås och Eskilstuna.

Våra fyra städer ligger alla inom 10 mil från Stockholm, och företagen kan dra nytta av det gynnsamma läget. Här kan företagen använda sig av båt, flyg, järnväg eller väg – allt inom några kilometer.

Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping har också en kraftfullt expanderande bostadsmarknad med tusentals bostäder i Mälarnära läge. I upptagningsområdet finns dessutom kompetensen och arbetskraften. Västerås till exempel är ett världsledande energikompetenscenter och Sveriges energihuvudstad, här finns vart tionde energijobb i Sverige. Regionen är dessutom ledande inom automation, järnväg och välfärdsteknologi. Det här innebär att vi också har en ledande kompetens för etableringar.

Det finns anledningar till att företagen väljer oss här i Fyra Mälarstäder. Vi är på tå, det är här det händer. Vi är övertygade om att den bästa placeringen av Northvolts batterifabrik är i vår del av landet. För Northvolt, för Fyra Mälarstäder, och för Sverige.

Anders Teljebäck (S) kommunstyrelsens ordförande Västerås

Jimmy Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna

Helena Proos (S) kommunstyrelsens ordförande Enköping

Jacob Högfeldt (M) kommunstyrelsens ordförande Strängnäs

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås