Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Västerås stad fortsätter det förebyggande arbetet ”Västerås krogar mot narkotika”

Under 2007 har det förebyggande arbetet mot narkotika i krog- och nöjesmiljöer, "Västerås krogar mot narkotika", gjorts i projektform. Projektet avslutades 31 december. En projektrapport har tagits fram. Vid individ- och familjenämndens sammanträde den 22 maj beslutade man att godkänna rapporten. Det förebyggande arbetet utgör nu en del av den ordinarie verksamheten för alkoholhandläggarna i Västerås stad.

I arbetsgruppen för "Västerås krogar mot narkotika" ingår en alkoholhandläggare och en samordnare alkohol- och narkotikaprevention från Västerås stad, samt representanter från åklagarmyndigheten och polisen, samt fyra krögare som bedriver nattklubbsverksamhet. Arbetsgruppen kommer under 2008 att utökas med en representant från det lokala brottsförebyggande rådet och ytterligare fyra krögare. Det alla dessa krögare har gemensamt är att de har stora nöjeskrogar placerade i centrala Västerås.

Exempel på vad som kommer att göras under 2008 när det gäller förebyggande arbete mot narkotika på krogen är:

Ta fram en gemensam policy för de krogar som ingår i "Västerås krogar mot narkotika". Utifrån policyn tar krögarna fram egna handlingsplaner.
Genomföra regelbundna utbildningar av krogpersonal och vakter i samverkan med polis.
Socialarbetare ska finnas ute på fältet i samband med polisens "kroghelger" för att snabbt kunna erbjuda åtgärder vid upptäckt om narkotikamissbruk.

Den tidigare statliga satsningen "Mobilisering mot narkotika" inbjöd 2006 landets alla kommuner att vara med i "Nationell krogsatsning 2007" (förebyggande arbete mot narkotika i krog och nöjesmiljöer). Individ- och familjenämnden beslutade i november 2006 att Västerås stad skulle delta i det arbetet.

För mer information:

Ragnhild Källberg, individ- och familjenämndens ordförande, 021-39 10 33, eller
Eva Sahlén, direktör, Sociala nämndernas stab, 021-39 14 68

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås