Följ Västerås stad

Västerås en av två städer som Northvolt går vidare med

Pressmeddelande   •   Jul 04, 2017 08:15 CEST

Västerås har tillsammans med Skellefteå valts ut av företaget Northvolt för att fortsätta processen att etablera en anläggning för tillverkning av litium-jon-batterier.

-Vi är naturligtvis väldigt glada över att vara en av två kommuner, och vi ser fram emot att tillsammans med Northvolt utveckla bästa möjliga förutsättningar och kommer nu att vässa vårt erbjudande ytterligare, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

-Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxid-neutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås, säger Peter Carlsson, vd, Northvolt.

Northvolt har tidigare meddelat att en eventuell etablering kan ge 3000 nya jobb i Mälardalen och Västerås.

- Vi tror att en etablering i Västerås vore bra för Northvolt, för Mälardalen och för hela nationen. Västerås är en knutpunkt av stor betydelse när det gäller energiområdet.  Vi är energihuvudstaden med störst koncentration av energijobb. Vi har kompetensen, är vana att samarbeta och har höga ambitioner att skapa så effektiva processer som möjligt, säger Anders Teljebäck.


För mer information:

Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande 076-5694903


Det här händer nu:

Northvolts planerade byggprojekt och verksamhet medför krav på miljöprövning och därtill tillkommer en särskild process för bygglov. Samrådsprocessen inleds under hösten och är en viktig del i tillståndsansökan. Under samrådsprocessen analyseras miljökonsekvenser och eventuella risker kopplade till nyetableringen. Resultatet av samrådsprocessen är del i underlaget för tillståndsansökan som kommer att lämnas in till mark- och miljödomstolen.


Snabba fakta:

 • Västerås har näst högsta exportvärde per capita i Sverige. En av Sveriges ledande exportstäder, med andra ord
 • I Västerås finns Sveriges största kommersiella insjöhamn. 1,6 miljarder investeras nu i utveckling av Västerås hamn för att kunna ta emot ökade godsvolymer
 • I Västerås samlas Sveriges världsledande automationsindustri i klustret Automation region. Omsättningen för automation och industriell IT i Mälardalen – med Västerås som kompetenscentra är 50,4 miljarder. En ökning med 400 miljoner kronor sedan 2009
 • En tredjedel av Sveriges befolkning bor inom 10-15 mil från Västerås
 • Västerås har sju globala forskningscentra, så kallade Global Centre of Excellence: Energi, kraft, automation, robotik, industriell IT, processtyrning och järnväg
 • 12 miljarder kronor är omsättningen för elkraftsbranschen i Västmanland, varav de flesta arbetar i Västerås
 • Västerås stadsnät är rankat som ett av världens bästa – Dubai har fler användare, men inte ett lika avancerat nät
 • Nordens största rörliga solcellspark finns i Västerås. En park som beräknas producera 1,2 miljoner kilowattimmar per år. Ägare är energibolaget Mälarenergi och Kraftpojkarna
 • Västerås växer. Här byggs ungefär 1000 nya bostäder/år
 • I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

  Jobba i Västerås stad

  Gå i skola i Västerås