Följ Västerås stad

Västerås är Sveriges tredje bästa miljökommun 2017

Pressmeddelande   •   Jun 28, 2017 08:45 CEST

Västerås håller sig kvar i toppen av Sveriges bästa miljökommuner. Förra året rankades Västerås som den bästa, i år som trea av landets kommuner. Det enligt tidningen Aktuell Hållbarhet.

-Det är fantastiskt roligt att vi återigen är med i toppen och befäster vår position som en av Sveriges bästa miljökommuner, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande Västerås stad.

-I Västerås har vi ett miljöarbete i framkant som ständigt utvecklas. I år har vi till exempel tagit fram en ny plan för hur vi ska ta hand om natur- och kulturmiljön i kommunen och vi har uppdaterat vårt klimatarbete med nya ambitiösa mål och en ny handlingsplan för att minska utsläppen av växthusgaser, säger Anna Jungmarker, processägare Miljö & Klimat, stadsledningskontoret Västerås stad.

– Västerås är en förebild med högt ställda miljömål. Vi hoppas att länets övriga kommuner låter sig inspireras av denna gröna toppkommun. Kraven som ställs blir tuffare för varje år, säger Mikael Salo, Aktuell Hållbarhets chefredaktör.

Det är nionde året i rad som Aktuell Hållbarhet rankar kommunernas miljöarbete.

Kommunrankingen mäter aktivitets- och ambitionsnivå på miljöområdet i Sveriges kommuner. Rankningen består av en egen enkät med 23 miljörelaterade frågor som hela 248 av Sveriges 290 kommuner har besvarat.

Västerås är alltså trea, Gävle tvåa och Helsingborg etta i årets ranking.

För mer information:

Anders Teljebäck (S) kommunstyrelsens ordförande, 021-39 12 62

Anna Jungmarker, processägare Miljö & Klimat stadsledningskontoret Västerås stad, 021-39 23 97

Mer om Västerås stads Miljö & Klimatarbete hittar du på Västerås stads hemsida:

http://barometern.vasteras.se/miljon-i-vasteras/

Mer om rankingen:

Kommunerna har exempelvis svarat på frågor om hur man arbetar med FN:s hållbarhetsmål, hur man informerar kring avfallssortering och återbruk samt om det finns några placeringsdirektiv som utesluter investeringar i verksamheter med stor miljö- och klimatpåverkan. De frågor som är nya för året handlar bland annat om hur Västerås stad och de andra kommunerna arbetar med skyddad natur samt hur man säkerställer att värdet av ekosystemtjänster vägs in i beslutsprocesser.

Utöver Aktuell Hållbarhets egen enkät baseras rankningen på uppgifter från offentliga källor såsom Svenskt Vattens hållbarhetsindex, Miljöfordon Syds rankning av kommunernas fordonsflottor, Naturvårdsverkets sammanställning över kommunala naturreservat och Naturskyddsföreningens undersökning kring giftfria förskolor.

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås