Gå direkt till innehåll
Syntolkad kultur i vår – berättar det som sker för den som inte ser

Pressmeddelande -

Syntolkad kultur i vår – berättar det som sker för den som inte ser

Syntolkning gör det möjligt för personer med synnedsättning att kunna uppleva ett kulturevenemang som till exempel film, teater eller konst och kulturarv. Som komplement till det man kan lyssna sig till i salongen berättar tolken om det som syns och är viktig för handlingen i teater och film.

Nu är vårens program för Västmanland här. Utbudet är framtaget av arrangörerna i samarbete med Landstinget Västmanland och de synskadades föreningar.

I Västerås börjar säsongen den 22 februari med en teaterklassiker – Berthold Brechts Den goda människan från Sezuan på Västmanlands Teater. Med musik och fantasteri, poesi och dramatik berättar vi historien om det svåraste som finns: Att vara en god människa. Är det möjligt att vara alltigenom god i en värld som vår?

Sen följer spännande event slag i slag – teater, film, konst och kulturarv. Här ett par programpunkter som är alldeles särskilt spännande:

Blindgångaren med singer/songwriter Johan Seige
Detta är premiär för en föreställning som både syn- och teckentolkas och som tar oss rakt in i den synskadades verkliget med humor, sång och musik. Vi får vi följa med Johan in i inspelningsstudion och ta del av hans personliga erfarenheter av att vara blind i ett samhälle anpassat för de med en synskärpa mellan 0,6 och 2,5.

Johan spelar inte bara synskadad – han är det. Föreställningen handlar om hans egen verklighet, allt från att inte hitta i mataffären till att åka på soloturné i Kalifornien.

För regin står Maria af Malmborg. Föreställningen ingår i projektet Det funkar med stöd av Allmänna arvsfonden och ges den 28 februari–15 mars på Trixteatern, Sigurdsgatan 33.

Den 10 maj är Elektra Folkets Bio platsen för en speciell testvisning av film med morgondagens teknik.

Teckentolken ersätts med smartphonen, där man kan välja att lyssna till syntolkning, till uppläst text vid utländsk film med textremsa eller både och. Tekniken kommer förhoppningsvis till många biografer hösten 2014 eller våren 2015 och har fördelen att den synskadade – eller den som har svårt att läsa, till exempel dyslektiker – kan se både svenska och utländska filmer på precis vilken föreställning som helst, vid biografer som har tekniken. Exakt vilken film det blir är inte bestämt än.

För mer information:
Västerås stad: Kerstin Klingmann, 021-39 14 65
kerstin.klingmann@vasteras.se

Landstinget Västmanland: Anders Westin, 021-17 45 58
 anders.westin@ltv.se 

Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås