Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Stöd till Västeråsföreningar för integrering av ensamkommande ungdomar

Västerås stad har beslutat att ge ett antal föreningar ekonomiskt stöd via barnlotsmedel för att starta upp prova-på-verksamheter för ensamkommande ungdomar.

Följande idrottsföreningar är klara för att få ett ekonomiskt stöd på vardera 10 000 kronor:

Afganska IF, Västerås Rugbyklubb, Skiljebo SK, IK Franke, IFK Fotboll, VSK Bandy, VIK fotboll p00, Gideonsberg SK f00, Västerås Cricketklubb, Västerås innebandy, Korpen ungdom, Västerås Judoskola och BK Rapid.

- De här föreningarna har hört av sig till oss för att de vill göra något för de här ungdomarna i åldern 16- 20 år. Vi har haft en dialog med integrationsenheten och ungdomarna har visat ett tydligt intresse för just fotboll och cricket, säger Marlene Kaas, idrottsstrateg på kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen.

Syftet är att ungdomarna ska få ta del av föreningslivet, på så sätt integreras i idrottslivet och i Västerås och på sikt lära sig svenska.

- Det är mycket glädjande att civilsamhället genom idrottsföreningarna är med och gör en social insats när nu samhället står inför stora utmaningar. Integration och folkhälsa är två viktiga parametrar i dag och i framtiden för idrottsrörelsen, säger Hans Stergel, ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv.

Prova-på-verksamheterna ska ske minst en gång i veckan under minst tre månader och påbörjas senast 31 januari 2016. Verksamheten ska vara kostnadsfri för ungdomarna.

- Vi är i uppstartsfasen nu men vi jobbar intensivt för att få det här på plats. Engagemanget är stort hos föreningarna och boenden för ungdomarna. Vi vill givetvis att verksamheterna ska kunna komma igång så snart som möjligt. Fler föreningar har hört av sig och är på gång, säger Daniel Gamboa Esquivel, projektledare Ny i Västerås.

Mer information
Marlene Kaas, idrottsstrateg kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen
Telefon: 021-39 19 81
E-post: marlene.kaas@vasteras.se

Hans Stergel, ordförande nämnden för idrott och friluftsliv
Telefon: 076-200 79 20
E-post: hans.stergel@vasteras.se

För kontakt mellan förening och boenden för ensamkommande flyktingungdomar, hur man går tillväga:
Daniel Gamboa Esquivel, projektledare för Ny i Västerås
Telefon: 021-39 37 67
E-post: daniel.gamboa.esquivel@vasteras.se

Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås